Sjevernokorejski lider pozvao Trumpa na sastanak, a Trump prihvatio poziv

9. Mar 2018. | 13:01 | NV
kim-trump reuters

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un pozvao je na sastanak američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je na Twitteru napisao da prihvata poziv iz Sjeverne Koreje.

Poziv na razgovore, koji bi trebalo da se održe u maju, izazvao je pravi šok, ocjenjuje BBC i dodaje da su poziv Kim Jong Una Trumpu prenijeli članovi delegacije Južne Koreje, koji su u Washington došli nakon dvodnevnih razgovora sa sjevernokorejskom delegacijom u Pjongjangu.

Razgovori dvije delegacije, kojima je u jednom trenutku prisustvovao i sam lider Sjeverne Koreje, trajali su dva dana i iznjedrili su neke prekretnice u odnosima dvije Koreje, ali i iznenadile svijet odlukom Kim Jong Una da je spreman da stavi “veto” na nuklearizaciju svoje zemlje ukoliko mu se pruže dovoljno čvrste međunarodne garancije da neće biti prijetnji upućenih toj zemlji, podsjeća B92.

Nakon te odluke lidera Pjongjanga, južnokorejski predsjednik Moon Jae-in reagovao je odmah i poručio da je to “ogroman napredak ka miru”.

Trump je, kako je i sam objavio na svom profilu na Twitteru, prihvatio poziv Kim Jong Una, ali mu je već u sljedećem tweetu poručio da je to “sjajno”, ali da sankcije koje su SAD namatenule Sjevernoj Koreji ipak ostaju sve dok se ne stavi na papir ono što je Kim Jong Un najavio.

 

NV

Na vrh