Skaka: Trebevićku žičaru otvaramo 6. aprila

7. Mar 2018. | 18:16 | NV
skaka(13)

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je za agenciju Patria da radovi na Trebevićkoj žičari idu planiranom dinamikom, te će ona zvanično biti otvorena 6. aprila na Dan Grada Sarajeva.

“Ja sam još u oktobru 2017. godine rekao da će to biti poklon gradu na dan pobjede nad fašizmom”, kazao je Skaka.

Na pitanje koja će biti cijena vožnje žičarom do Trebevića, Skaka je kazao da će ona biti prilagođena građanima.

“Krajem marta imamo sjednicu Gradskog vijeća i jedna od tačaka je rasprava o cijeni karte. Nećemo ići na komercijalnu cijenu, ali za početak će to biti cijena koja je prihvatljiva platežnoj moći naših građana”, kazao je Skaka.

Žičara će imati 33 gondole sa kapacitetom 10 putnika po gondoli. Vožnja od polazne stanice do Trebevića trajat će nešto više od 7 minuta. Procjena je da bi svaki sat moglo biti prevezeno 1.200 putnika.

Krajem januara održana je i testna vožnja koja je prošla bez ikakvih problema.

Trebevićka žičara s radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektovali su je i sagradili Česi.

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regionu. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine kada je Sarajevo bio domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Jedan od sarajevskih simbola potpuno je uništen tokom agresije na BiH od 1992 do 1995. godine.

 

NV / NAP

Na vrh