Magazin>>

Sladić: BiH će zapljusnuti val vrućine Polifemo, krajem sedmice temperature idu prema 40 stepeni

23. Aug 2017. | 17:01 | Nedim Sladić
nedim sladic foto patria

Iznimno su rijetka ljeta koja Bosni i Hercegovini donesu više od četiri toplotna vala u cijelom toku klimatološkog ljeta (01. juni – 31. august). A ove godine ih zaista imamo puno.

Pred nama je čak šesti toplotni val, koje su talijanske meteorološke službe poslije Hanibala i Lucifera nazvale Polifemo, a koji će u svojoj jačini se očitovati umjereno jakim intenzitetom, ali manje njegovom dugotrajnošću u odnosu na prijašnji. Po prvim izgledima ipak neće biti kraći od sedam dana.

Još je vrlo upitna situacija koja bi donijela zahlađenje iza 2. septembra, kako izlazimo iz referentnog perioda od sedam dana u kojem je moguće dati tačnu prognozu vremena.

Iako su se u ponedjeljak i utorak ujutro mjerile i jednoznamenkaste vrijednosti temperatura zraka, primjera radi, na Butmiru svega 8 stepeni, a u susjednoj Srbiji, tačnije u Sjenici čak i 1 stepen, narednih dana te vrijednosti značajno idu gore. Iberijski minimum u sklopu jedne ciklone će se oformiti nad Španjolskom i produbiti gotovo do Gibraltara, što će uzrokovati potisak na zračnu masu da sa sjevera Afrike u sklopu oformljenog termobaričkog grebena i snažne anticiklone u Sredozemlju izvrši u izraženoj visinskoj jugozapadnoj struji transport vrlo vrućeg zraka prema našim krajevima. I tako sve do prvih dana septembra, kada bi po trenutnom stanju uslijedio i vrhunac vrućine.

Kako će i prizemni i visinski sloj okarakterisati ujednačen pritisak, vjetra gotovo da neće ni biti, a snažno anticiklonalno polje neutralisat će potencijalne nestabilnosti nad Balkanom i osigurati vedro nebo nad većim dijelom Balkana.

Prema dostupnom prognostičkom materijalu bazirani na prognostičkim modelima GFS i ECMWF, a usporedba urađena sa još tri: UKMO, ICON-DWD i ARPEGE, u periodu od 24. avgusta pa sve do 2. septembra prevladavat će sunčano i vruće, od vikenda i vrlo vruće vrijeme, a svakim danom temperature idu sve više i više.

Po visini, temperatura će rasti već od sutra, u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine za vikend i početakom iduće sedmice čak i iznad 35 stepeni.

Raspon temperature će se kretati sutra uglavnom od 29 od 34 u Bosni, te od 31 do 36 u Hercegovini, a za vikend posvuda od 33 do 39 stepeni.

Minimalne vrijednosti temperatura još noćas niske, ali već od subote posvuda malo iznad 15 stepeni, pa će vrijednosti biti ponovo primjerenije avgustu mjesecu i jakne nam neće trebati.

Iako je kraj avgusta, ne treba isključiti šansu i za pojavu tropskih noći na sjeveru Bosne (minimalna vrijednost temperature ne pada ispod 20 stepeni tokom cijele noći), iako su vjerovatnoće za takvo nešto sve manje i manje, ponajviše zbog razloga što su noći sve duže pa je i samim tim proces hlađenja produžen.

Vrhunac vrućina treba da se očekuje oko 31. avgusta i 1. septembra, kada bi na sjeveru Bosne i na jugu Hercegovine temperature ponovo dostizale vrijednost od 40 stepeni.

Izražena je i anomalija odstupanja temperature zraka od 28. avgusta pa sve do 2. septembra koja je za čak 8 do 12 stepeni veća od višegodišnjeg prosjeka (1981-2010), i to na oba prognostička modela. Kako izlazimo iz perioda od sedam dana, dolazimo do razilaženja u numeričkoj analizi, pa situacija iza 1. septembra postaje komplikovanija.

Dok ECMWF prognostički model produžava vrućinu sve do 3. septembra, GFS vidi prolazak jedne oslabljene fronte sjevernije od nas u noći sa 1. na 2. septembar donoseći izraženiji pad temperatura.

U ovom slučaju, glavnu ulogu će odigrati sama jačina anticiklone i kakva će rekacija biti same fronte kada prepozna njenu jačinu i koja se bude primicala prema našim krajeva kako to GFS sada sugerira.

Shodno tome, znat ćemo šta nam slijedi iza 1. septembra tek poslije vikenda. Ljeto se ne predaje tek tako lako.

Padavina u mnogim mjestima Bosne i Hercegovine nema još najmanje osam dana.

 

NV / NAP

Na vrh