Sljedeće godine u Sarajevu veliki naučni skup o Prvom svjetskom ratu

Međunarodna konferencija povodom stogodišnjice početka prvog svjetskog rata bit će održana u Sarajevu od 19. do 21. juna iduće godine

23. Sep 2013. | 12:48 | Nedžad Novalić
stogodinakonferencijaprava

Nekoliko dana uoči 100. godišnjice sarajevskog atentata, koji je označio početak Prvog svjetskog rata, Sarajevo će biti domaćin naučnoj konferenciji koja će iz različitih perspektiva sagledati uzroke, povod, tok i posljedice najvećeg oružanog sukoba u dotadašnjoj ljudskoj povijesti. Institut za istoriju u Sarajevu je organizator ovog naučnog skupa, te ujedno i domaćin, dok su suorganizatori Institut za studije istočne i jugoistočne Evrope (Regensburg); Istrživački centar za humanističke nauke mađarske Akademije nauka (Budimpešta); Institut za balkanske studije i trakologiju bugarske Akademije nauka (Sofija); Institut za nacionalnu historiju (Skoplje); Institut za savremenu historiju (Ljubljana); Hrvatski institut za povijest (Zagreb), te Centar za studije jugoistočne Evrope pri Univerzitetu u Gracu (Grac). Iako smo navikli da naučne konferencije u BiH organiziraju zajedno dvije ili tri države, u ovom slučaju organizatori dolaze iz osam različitih zemalja.

Namjera organizatora je da konferencija u Sarajevu bude dinamičan forum akademske razmjene novih pristupa historiji Prvog svjetskog rata u kontekstu stogodišnjice od njegovog početka.


Tematizirati rat iz različitih perspektiva

Prvi svjetski rat naučnici će sagledati iz različitih perspektiva. Neke od tema koje će biti obrađene na zasebnim panelima su idejni i politički uvjeti koji su doveli do rata; situacija na Balkanu pred Prvi svjetski rat; “Bosansko” pitanje; Atentat u Sarajevu – atentator, atentat i njegov eho; diplomatski i vojni aspekt rata; utjecaj rata na socijalni i politički život; lokalna iskustva u uvjetima rata; socijalni i kulturni životu za vrijeme rata; ljubav, život i smrt iza vojnih frontova, represije prema civilima; nacionalizam tokom rata; odnos prema manjinama; uloga propagande i medija; ekonomske, socijalne i demografske posljedice rata, itd. Također, kroz različite panele biće obrađeno i sjećanje na Prvi svjetski rat kroz različite vremenske periode te mjesto Prvog svjetskog rata u svjetskoj historiografiji i udžbenicima historije.

Konferencija će okupiti preko 100 naučnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Njemačke, Austrije, te još 20-ak zemalja. Konferencija će samo u uvodnom i završnom dijelu raditi u plenumu dok će ostatak biti organiziran u paralelnim panelima. Organizatori planiraju više prostora ostaviti za diskusiju, tako da će u svakom panelu biti po četiri izlagača.

Cilj konferencije je da se razmotre uzroci, kao i političke, socijalne i ekonomske posljedice Prvog svjetskog rata, na osnovu novih historijskih istraživanja u kontekstu evropske i konkretnije balkanske historije.


Prvi svjetski rat je završen

Iako se u medijima i javnosti često spominje da će Sarajevo biti centar “obilježavanja” stogodišnjice sarajevskog atentata, prof. dr. Husnija Kamberović, direktor Instituta za istoriju, smatra da u kontekstu početka jednog od najvećih krvoprolića u svjetskoj historiji riječ “obilježiti” nije adekvatna. “Mi ovom konferencijom želimo pokazati da u ovom gradu možemo organizirati jednu veliku i ozbiljnu naučnu konferenciju. Također, želimo pokazati da smo u stanju razdvojiti nauku od politike. Nadamo se da će mnogi nakon održavanja ove konferencije, ako do sada nisu, shvatiti da je Prvi svjetski rat počeo 1914. godine i da je završen. To je naša poruka koju želimo poslati kroz naučni dijalog”, rekao je Kamberović.


Svjetska elita u Sarajevu

Uvodničar na otvaranju konferencije bit će Mark Mazower, svjetski poznati historičar s univerziteta Columbia. Mr. Amir Duranović napomenuo je da će ova konferencija biti spoj mladosti i iskustva. Jedan od učesnika bit će i Robert Donia, kao i neki drugi historičari koji su već poznati našoj javnosti.

Na vrh