Slobodan Vasković: Moji izvori tvrde da Zupca štite Dodik i Čović

Ne postoji nikakva istraga o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji se desio 11. jula u Potočarima, tvrde izvori novinara i blogera Slobodana Vaskovića iz najviših sigurnosnih struktura BiH

14. Jul 2015. | 15:13 | S.K
43935

Prema njihovim riječima, istragu bi trebalo da provodi SIPA po nalogu Tužilaštva BiH, ali ništa nije pokrenuto sa mrtve tačke.

“Istina je da Tužilaštvo BiH jeste izdalo nalog SIPA-i još 11. jula, ali ova agencija do sada nije učinila ništa niti će, kako stoje stvari, učiniti”, kažu Vaskovićevi izvori.

SIPA se ponaša kao parapolicijska agencija nad kojom institucije BiH nemaju nikakvu kontrolu, prenosi Vasković u svom blogu.

Podsjeća da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH 23. juna uputila pismeni zahtjev SIPA-i za podršku u obezbjeđivanju komemorativnog skupa u Potočarima, ali im nije ništa odgovoreno. Potvrdio je to i Dragan Mektić, ministar sigurnosti, na pres konferenciji.

"Moji izvori dalje tvrde da Gorana Zubca, direktora SIPA-e, štite Milorad Dodik i Dragan Čović, te da oni ne dozvoljavaju njegovu smjenu. Uklanjanje Zubca sa čela SIPA-e, Mektić je tražio u nekoliko navrata, ali je svaki put naišao na odbijanje Vjekoslava Bevande, zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara iz hrvatskog naroda. Zubčevoj smjeni protive se i u SDA, zahtijevajući da u paketu sa njim bude sklonjen i Almir Džuvo, direktor OSA-e", piše Vasković.

Dodaje da njegovi sagovornici kažu da Zubac nije reagovao na zahtjev Direkcije „po nalogu političkih mentora iz Banja Luke“, ta da su vrlo skeptični po pitanju provođenja istrage i skloniji su tvrdnji da neće biti nikakvih rezultata, da će se sve razvodniti i prepustiti vremenu. 

U tekstu se dalje navodi da svakodnevno funkcionere BiH pozivaju visoki funkcioneri sigurnosti Srbije koji insistiraju da se istraga sprovede brzo i efikasno.

Povodom incidenta u Potočarima održana je sjednica Vijeća ministara BiH i na njoj je predsjedavajući Denis Zvizdić optužio Džuvu da OSA nije dostavila nikakvu informaciju o mogućim incidentima, a Džuvo je demantovao Zvizdića dokumentom kojim se potvrđuje da je u Vijeću ministara 7. jula zaprimljena Informacija OSA-e u kojoj se navodi da su mogući incidenti u Potočarima i napad na Vučića, piše Vasković i dodaje da je ista Informacija policijskim agencijama dostavljena 06.jula.

Sjednici Vijeća ministara BiH prisustvovao je i Ismet Šuškić, tužilac Tužilaštva BiH, koji vodi istragu o napadu na premijera Srbije, i koji je kako piše u tekstu na istoj sjednici poručio da je "teško da će se ikoga moći uhapsiti, jer se teško mogu izolovati osobe koje su to uradile".

Od svojih izvora iz najviših sigurnosnih struktura BiH novinar je dobio informaciju da je Šuškić posebno odabran za tužioca u ovom predmetu, kako bi razvukao istragu i sve zataškao: „On ništa neće uraditi po tom pitanju“, tvrde izvori. Samo će fingirati istražne radnje.

Prema njihovim riječima, Šuškić je kadar Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a i poznat je po tome što je 10. septembra prošle godine, dan uoči zvaničnog početka predizborne kampanje za opšte izbore u BiH, uhapsio braću Lijanović, koji su i čelnici Narodne stranke Radom za boljitak i čije hapšenje je dala ozbiljnu prednost Čoviću na izborima, podsjetio je Slobodan Vasković.

Na vrh