Slovačka: Građani ne žele radnike iz Srbije

27. May 2017. | 08:00 | NV
crna_metalurgija_240715_tw1024-e1463995420609

Opština Voderadi na zapadu Slovačke u strahu da će se doseliti preko 400 radnika iz Srbije neophodnih okolnim velikim fabrikama, predala je Trnavskom regionu peticiju sa 1.062 potpisa od ukupno oko 1.500 stanovnika, sa zahtjevom da spriječi da se nekadašnji internat adaptira u smještaj za strane radnike.

Žitelji Voderada prvo su proljetos demonstrirali pod parolom “Ne želimo ovdje radnike iz Srbije” a sada su u kratkom roku prikupili potpise gotovo svih punoljetnih žitelja sela kada je Trnavski region u kome je nekoliko velikih fabrika nadnacionalnih kompanija, zapuštenu zgradu starog internata iznajmio za 133.000 eura na 20 godina privatniku da je adaptira u smještaj za gastarbajtere.

“Mentalitet ljudi iz Srbije ili Rumunije je drugačiji, a prije nego što uopšte dobiju šansu da se prilagode ovdašnjim uslovima najvjerovatnije će otići”, kazao je slovačkim medijima predsjednik opštine Pavol Augustin.

Po riječima Augustina bilo koji radnici da budu smješteni u Voderadama biće problema i zbog toga što selo nema infrastrukturu koja bi svladala napor dodatnih 400 stanovnika ni prodavnice, ni mjesta za parkiranje, ni kanalizaciju, a povrh svega internat se nalazi na terenu lokalne škole i uz obdanište.

“Znamo kako se stranci ponašaju na radnom mjestu, kako imaju eksplozivnu narav, kako rješavaju konflikte. Šta će raditi u slobodno vrijeme bez kontrole? Kod nas su i šestogodišnjaci navikli da idu kući sami iz obdaništa, mame će sa plašiti za njih”, kazala je inicijatorka peticije zamjenica direktorke lokalnog obdaništa Adrijana Polakovičova.

Selo nije umirilo ni to što je preduzeće Centar iznajmljivanja koje adaptira internat obećalo da će za radnike otvoriti radnju, teretanu, restoran tako da uopšte ne moraju ni da izlaze u selo.

“Još nismo ni počeli a lokalni stanovnici već predviđaju najgori scenario. Smještamo radnike već osam godina i mogu da kažem da sam ista iskustva imao sa Rumunima ili Srbima kao sa Slovacima. Za sada se ni ne zna odakle će biti ti radnici”, kazao je Martin Migra iz Centra za iznajmljivanje.

Regionalne vlasti označile su za bespredmetan strah žitelja Voderada kako će se odvijati suživot sa srpskim ili drugim gastarbajterima, piše dana slovački list Denjik a na peticiju će odgovoriti u zakonskom roku.

Nakon “bauka” izbeglica muslimana sa Bliskog istoka koji su Slovačku i Češku zaobišli u obje zemlje se ove godine budi “bauk” rumunskih, srpskih ili ukrajinskih gastarbajtera, sličan strahovima stare zapadne Evrope, oličenim u “bauku” poljskog instalatera kada su nove postkomunističke članice ulazile, 2004. godine, u Evropsku uniju.

U Češkoj čija preduzeća ne mogu da nađu na domaćem tržištu radne snage oko 140.000 radnika i u Slovačkoj koja traži u inostranstvu oko 14.000 radnika posebno manje opštine u regionima sa koncentracijom velikih fabrika koje zapošljavaju strance masovno protestuju i potpisuju peticije da se zaustavi uvoz radne snage iz Ukrajine i sa Balkana.

“Učinićemo sve da se ti planovi spriječe. Ako bude potrebno, povećaćemo lokalni porez za smještaj na dva i više eura. Biznis je zaslijepio humanos,t a građanin je ignorisan ostao iza vrata”, rekao je predsjednik opštine Voderadi Augustin.

U Slovačkoj je zaposleno, prema rečima slovačkog ministra za rad i socijalna pitanja Jana Rihtera, oko 5.800 radnika iz Srbije, a od toga manje od 600 ima pojedinačne dozvole za rad od slovačkih biroa rada, dok su ostale dovele često sumnjive agencije za zapošljavanje.

Praksa da slovački poslodavci rješavaju nedostatak radne snage time da iznajme strane radnike preko agencija stvorila je plodno tlo za razne mahinacije i zloupotrebe i biznis sa bijedom, jer radnicima iz Srbije nisu šesto bila garantovana ni osnovna prava.

 

NV / Beta

Na vrh