Slovenačka pošta traži stotinjak poštara i vozača iz Srbije i BiH, zaposleni ogorčeni

1. Aug 2017. | 22:24 | NV
16046

Slovenačka državna pošta Pošta Slovenije (PS) donijela je odluku da zbog manjka vozača i poštara te kadrove potraži u BiH i Srbiji, što je izazvalo ogorčenje zaposlenih, odnosno njihovih sindikata, pišu slovenački mediji.

“Poštar koji ne zna slovenački jezik će teško moći da komunicira s kolegama na poslu, sa šefovima i posebno sa strankama, što će da nanese štetu ugledu slovenačkih poštara”, saopštio je sindikat slovenačkih poštara, prenijeli su mediji.

Poštari navode da pismonoša u Sloveniji mora da dobro poznaje slovenačke i evropske propise koji se odnose na uručivanje pošiljaka.

Plate poštara i vozača u Pošti Slovenije (PS) relativno su male, a poštarski sindikat tuži se i na sve veće dodatne zadatke koje od njih traži uprava, želeći državnu poštu po profitu i rasponu usluga da približi komercijalnim firmama koje se bave poštanskim i sličnim uslugama, pri čemu zaboravljaju na interese i potrebe zaposlenih i mimoilaze njihov sindikat, navela je agencija Hina.

Uprava je potvrdila da će novim radnicima uz radne dozvole obezbjediti i obavezan kurs slovenačkog jezika za koji država daje subvenciju, i platiti ispit iz poznavanja Ustava Slovenije i poštanskih propisa.

U upravi slovenačke pošte odbacuju tvrdnje zaposlenih o “mizernim” platama, navodeći kako prema službenim podacima neto plata njihovog pismonoše iznosi u prosjeku 810 eura, da mogu zaraditi i bonus i da dobijaju dodatak za godišnji odmor, plaćeni topli obrok i troškove prevoza na posao i s posla.

 

NV / Beta

Na vrh