Slovenija: Izbjeglički val opao, kampovi skoro prazni

Veliki izbjeglički val, tokom kojega je od sredine prošlog mjeseca do danas u Sloveniju ušlo 268.619 migranata na svom putu prema sjeveru, zadnjih se dana zaustavlja pa ih je u zadnja 24 sata primljeno samo 1342, pokazuju službeni podaci policije

27. Nov 2015. | 13:31 | S.K
50549a

Izbjeglički centri danas su skoro prazni. U Postojni je u centru za strance smješteno 108 migranata, a u Šentilju, gdje je kamp kapaciteta 2000 postelja, nalazi se trenutno njih šestero i čekaju tranzit za Austriju.

U Gornjoj Radgoni, gdje su se migranti proteklih sedmica smještali u zgrade za sajamske priredbe, samo su dvojica izbjeglica pa će se, po neslužbenim podacima, ovih dana ti prostori ponovo vratiti svojoj prvotnoj namjeni.

Jenjavanje migrantskog vala tzv. balkanskom rutom, koji je bio zahvatio Sloveniju nakon što je Mađarska za njih zatvorila svoje južne granice, u Ljubljani se tumači lošim vremenom koji otežava njihovo prebacivanje preko mora iz Turske u Grčku.

Da se ne računa kako je time najveća izbjeglička kriza u Evropi nakon II. svjetskog rata prestala, svjedoči činjenica da je vlada premijera Mire Cerara za upravljanje migrantskom krizom u budžetu za iduću godinu namijenila 123 miliona eura, kao i to da će dio u četvrtak odobrenog kredita Evropske investicijske banke biti upotrijebljen u iste namjene te da je vojsci, koja s policijom štiti južnu granicu prema Hrvatskoj, ove sedmice odobrena nabavka nove opreme i zaštitnih sredstava.

Ministar finansija Dušan Mramor izjavio je da je trošak koji Slovenija ima po jednom migrantu nešto veći od 40 eura, što uključuje i transport vozom i autobusima, ali ne obuhvaća štetu koju vlada mora nadoknaditi općinama u kojima su se nalazili izbjeglički kampovi.

Od skoro 270 000 migranata koji su prošli Slovenijom najviše ih je, preko 200 000, u zemlju ušlo u Dobovi, kamo su se zadnjih sedmica dovozili vozovima Hrvatskih željeznica, te smještali u Dobovu, Brežice i susjedne općine.

Oznake: >

Na vrh