Slovenija spremna da prizna Palestinu kao državu, Abbas pozvao EU da uradi isto

23. Jan 2018. | 07:59 | NV
Beograd, 19.1.2016 - Srbija æe poduzeti odgovarajuæe mjere ako Hrvatska, Slovenija i Austrija povuku jednostrane poteze u upravljanju migrantskom krizom, poruèio je u utorak srbijanski šef diplomacije Ivica Daèiæ nakon sastanka sa svojim slovenskim kolegom Karlom Erjavcem. Na slici Karl Erjavec tijekom konferencije za novinare nakon sastanka. 
foto HINA/ TANJUG / ZORAN ZESTIC / ua

Slovenija želi uskoro da prizna Palestinu kao nezavisnu državu, izjavio je jučer šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec.

“Svi (druge zemlje članice EU) podržavaju slovenački pristup koji će se dogoditi ako parlament usvoji prijedlog za priznanje palestinske države”, rekao je Erjavec u izjavi za POP TV.

Erjavec je govorio u Briselu gdje je u posjeti evropskim institucijama bio palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, prenosi B92.

Devet zemalja EU je zvanično priznalo Palestinu. Jedina zemlja koja je to učinila u sastavu Unije je Švedska, dok su ostale to učinile prije članstva. Te zemlje su Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunija, Malta i Kipar.

Vanjskopolitički odbor slovenačkog parlamenta će se sastati u Ljubljani 31. januara na kojem će razmotriti prijedlog o priznavanju Palestine i proslijediti ga parlamentu na usvajanje. Glasanje bi moglo da bude u martu ili aprilu.

“(Slovenačkim) priznavanjem države Palestine, bi se ojačala pozicija Palestinaca u mirovnom procesu na Bliskom istoku”, dodao je Erjavec koji je imao bilateralni sastanak sa Abbasom.

 

Abbas pozvao EU da prizna palestinsku državu

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao je u Briselu članice Evropske unije da priznaju državu Palestinu.

Nazivajući EU “pravim prijateljem i partnerom”, Abbas je rekao da bi Evropljani trebalo da “brzo priznaju državu Palestinu”, prenosi Tanjug.

“To bi ohrabrilo palestinski narod da nastavi da se nada miru i da čeka dok se mir ne uspostavi”, rekao je novinarima Abbas, koji je jučer razgovarao sa ministrima vanjskih poslova EU u Briselu.

Abbas je, također, pozvao EU da ima veću ulogu u mirovnom procesu između Izraelaca i Palestinaca.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini potvrdila je posvećenost bloka dvodržavnom riješenju izraelsko-palestinskog sukoba “sa Jerusalemom kao zajedničkom prijestonicom Izraela i buduće Palestine”, prenosi AP.

Mogherini je rekla da je to “jedini realan i održiv način da se ispune legitimne težnje obje strane”.

 

NV

Na vrh