Slovenska vlada s najnižim rejtingom od početka mandata

Slovenska koalicijska vlada u kojoj sudjeluju tri stranke ima najnižu potporu javnosti od početka svog mandata prije dvije godine, a rejting je najviše pao stranci koju vodi premijer Miro Cerar, rezultat je najnovije mjesečne ankete u redovnom ispitivanju javnosti koju vodi ljubljansko "Delo"

6. Jun 2016. | 14:33 | Dž.A.
ws_Slovenia_Flag_1920x1080

Telefonska anketa pokazala je da se ocjena koju birači daju vladi, u rasponu od jedan do pet, spustila na 2,28, što je najlošija ocjena vlade do sada. Rad premijera i njegovih ministara pozitivno ocjenjuje samo 10 posto građana. Onih koji smatraju da radi slabo pet puta je više, a da vlada radi prosječno smatra 28 posto ispitanih.

U odnosu na prijašnje ispitivanje prije mjesec dana popularnost svih političkih stranaka je pala,  s izuzetkom Udružene ljevice (ZL), oporbene stranke koja je na zadnjim izborima prvi put ušla u parlament, a najviše je izgubila Cerarova Stranka modernog centra (SMC). Na izborima prije dvije godine SMC je dobila čak trećinu mandata, a u slučaju prijevremenih izbora bila bi po broju zastupnika tek četvrta stranka.

U odnosu na prošlomjesečnu anketu potporu su izgubile i dvije druge starnke u Cerarovoj koaliciji: demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD), ali i Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Jnaša  za koju  bi glasovalo najviše birača.

Po prvi put od kako se vode takve ankete, ispitivanje “Dela”  pokazalo je  da na sredini mandata sadašnje vlade više od trećine ispitanika navodi kako ne znaju za koju bi stranku na izborima glasovali. To po ocjenama analitičara govori o sve većoj razočaranosti prosječnog slovenskog birača politikom i djelovanjem stranaka za opće dobro.

(FENA)

Oznake: >

Na vrh