Smijenjena Vlada Kantona Sarajevo

19. Mar 2018. | 14:17 | NV
elmedin-konakovic-1(3)

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj 39. sjednici donijela je odluku o smjeni Vlade i premijera KS Elmedina Konakovića.

Za smjenu je glasalo 20 zastupnika, troje je bilo protiv, a 11 suzdržanih.

Prijedlog o nepovjerenju Vladi KS podnio je Klub zastupnika SDA u kantonalnoj Skupštini.

Smjeni premijera Konakovića prethodila je rasprava skupštinskih zastupnika koji su govorili o svojim razlozima za i protiv smjene.

Šef Kluba SDP u kantonalnoj Skupštini Slaviša Šućur istakao je da rad Vlade nisu pratile reforme koje bi trebale da riješe mnoge probleme s kojima se suočavaju građani KS.

“Pogrešan je put i način na koji je premijer pokušao da riješi niz problema. Sve je to bilo kratkog daha. Što se tiče pozitivnih finansijskih trendova treba biti pošten i ne treba to pripisivati ni sebi ni nama. Prihodi su u dobrom dijelu rasli i u tome je sreća premijera i ove Vlade. Nemamo namjeru uzeti učešća u glasanju. Ne podržavamo ovu Vladu, ali ni razloge zbog kojih se želi smijeniti”, rekao je Šućur.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović istakao je da je Konakovićeva najveća greška bila ta što je “svojom šarmantnošću štitio rad pojedinih SDA-ovih ministara, a nije vodio računa o interesima građana”.

“Ovdje se ne radi o smjeni Vlade zbog njenih rezultata, jer da je to u pitanju već davno bi bila smijenjena. Ovdje je riječ o unutarstranačkom obračunu u kojem mi nećemo učestvovati. Ne mijenja SDA premijera zbog rada već iz razloga što je počeo pričati kako SDA funkcionira posljednjih 20 godina”, rekao je Kojović.

Zastupnica Demokratske Fronte Bibija Kerla kazala je kako je tokom svog mandata u Skupštini uvijek podržavala one stvari koje idu u prilog građana.

“Šteta je što premijer KS kada je dao ostavku na sve funkcije u SDA nije dao i ostavku na mjestu premijera i tako nas oslobodio pritisaka koji se vrše na nas zastupnike. Taj postupak bi tada kod mene bio ocijenjen kao izuzetno pošten i korektan, ali očito da je fotelja draža od bilo čega. Kriminal i korupcija koju je premijer uočio u svojoj stranci ne traje od jučer i to je ono što me zabrinjava. Imali smo problema oko zdravstva – uništili smo ga, imali smo problema oko obrazovanja – sveli smo ga na najniže grane, kantonalna preduzeća su se pumpala parama građana KS”, izjavila je Kerla.

 

NV / NAP

Na vrh