Smijenjena Vlada TK: Iz SDA poručuju da će preispitati koaliciju sa SBB-om na drugim nivoima

17. Feb 2018. | 18:52 | NV
47876

Skupština Tuzlanskog kantona sa 20 glasova “Za”, 3 “Protiv” i 11 “Suzdržanih” smijenila je Vladu Tuzlanskog kantona na čelu sa Premijerom TK Begom Gutićem, prenosi RTVTK.

Grupa sada već bivših poslanika i članova SDA, bila je na čelu “pobune” protiv vlasti koju su predvodili kadrovi SDA.

Posljedice unutrastranačkog sukoba SDA u Tuzlanskom kantonu kulminirale su danas. Podsjetimo, prije dva dana Predsjedništvo SDA je smijenilo Mirsada Kukića sa čela Kantonalnog odbora SDA Tuzla i uvela povjereništvo na čijem je čelu Amir Fazlić, poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Smjenu Vlade TK na čelu sa Begom Gutićem podržali su i poslanici u Skupštini iz SBB-a dok su SDP-ovi poslanici po ovom pitnaju bili suzdržani. Ranije su izjavili da ne žele da ulaze u “SDA-ovo blato” te da je do smjene vlade došlo “jer se neko želi revanširati nekome u Sarajevu.”

Ovo je epilog sjednice koja je počela jutros, a koju je tražila grupa od petnaest poslanika u Skupštini.

U toku večeri očekuje se imenovanje nove Vlade TK, a dužnost premijera trebao bi preuzeti Jakub Suljkanović, koji je u smijenjenoj Vladi bio ministar finansija, javlja avaz.ba.

Predsjednik povjereništva KO SDA Amir Fazlić isključio je iz SDA 10 poslanika koji su glasali za smjenu Vlade te uveo povjereništva u općinske odbore iz kojih dolaze ti poslanici i funkcioneri koji su ostali u Vladi, a radi se o dva ministra i to Huseinu Topčagiću (MUP) i Jakubu Suljkanoviću (Finansije). Tako su uvedena povjereništva u općinske odbore Banovića, Srebrenika, Sapne, Kalesije…Ovo je saopćeno na konferenciji za novinare koju je održao Fazlić. SDA je za politički puč optužila i SBB, čije je rukovodstvo zanemarilo odluke zvaničkih organa SDA, te će zbog takve odluke Predsjedništvo SDA ozbiljno razmotriti koaliciju sa SBB-om na svim nivoima iznad kantonalnog, piše Oslobođenje.

 

NV

Na vrh