Smjena Džaferović i Krišto: Potpise stavili SDP, DF, NB, SBB odustao

18. Dec 2017. | 17:11 | NV
parlament bih(24)

Opozicione političke stranke (SDP, DF, Nezavisni blok, A-SDA, BPS) i Savez za promjene nakon sjednice Predsatavničkog doma PSBiH na kojoj su usvojene akcize glasno su govorili i o smjeni Borjane Krišto, predsjedavajuće Predstavničkog doma i njenog zamjenika Šefika Džaferovića.

Razlozi su bili vrlo jednostavni – pravno nasilje i uništavanje demokratije, a čime se narušio dignitet ovog Doma. Nekoliko parlamentaraca potvrdilo je za Patriju da su poslanici u četvrtak 14. decembra razgovarali o mogućem upućivanju zahtjeva za smjenu Krišto i Džaferovića, a među njima bili su poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB).

Parlamentarci nisu mogli da Kolegiju pređu preko grubog kršenja Poslovnika o radu Zastupničkog doma, no dan kasnije zastupnici SBB-a nisu stavili potpise na prijedlog zahtjeva za smjenu. Potpisnici su zastupnici SDP-a, DF-a, NB-a, A-SDA, BPS-a, a Savez za promjene spreman je podržati smjenu.

Parlamentarci su tokom sporne sjednice u nekoliko navrata negodovali što je rasprava o tačkama dnevnog reda skraćena na pet minuta. Opozicioni poslanici upozoravali su da je neodgovorno skraćivati raspravu o važnim zakonima na pet minuta.

Ideja o smjeni rukovodstva Predsatvničkog doma PSBiH još je živa i mogla bi se naći na narednim sjednicama ovog Doma.

Inače, zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić kazao je da se nije složio sa Krišto i Džaferovićem da se rasprava skrati te da su se članovi Kolegija ponijeli nekorektno prema njemu jer mu je čak i uskraćeno pravo da se obrati parlamentarcima.

Parlamentarci su više puta istakli da je potrebno utvrditi odgovornost Kolegija zbog “silovanja procedure” na sjednici.

 

NV / NAP

Na vrh