Softverska industrija – prilika koju BiH mora iskoristiti

26. Apr 2017. | 08:34 | NV
generalni direktor BIT Alijanse Armin Talic

Prva konferencija o razvoju softverske industrije u BiH u organizaciji Ministarstva komunikacija i prometa BiH, u saradnji s BIT Alijansom održana je jučer u Sarajevu, s ciljem da se predstavi potencijal kojim raspolaže domaća softverska industrija.

Država Bosna i Hercegovina već danas treba shvatiti značaj softverske industrije, ukoliko želimo da ova potentna oblast nastavi svoj rast i razvoj, zaključak je konferencije.

Na samom početku konferencije, prisutnima se obratio ministar komunikacija i prometa u BiH, Ismir Jusko te izjavio da softverska industrija u našoj državi, nažalost nije plod strateške državne podrške, već individualnih inicijativa IT poduzetnika od čijih je malih biznisa, danas nastala ova potentna industrija, koja predstavlja pokretačku snagu bh. ekonomskog razvoja.

“Ukoliko kao država nismo shvatili značaj softverske industrije u njenom nastanku, sada, kada već imamo ozbiljnu samoniklu i brzorastuću industriju koja nam stoji na raspolaganju, mi kao država  moramo se ovoj industriji, kao i drugim granama privrede, staviti na raspolaganje u punom kapacitetu, da učinimo sve što možemo da još više ubrzamo njen rast, omogućimo zapošljavanje mladih ljudi na atraktivna radna mjesta i povećamo novu vrijednost i prihode u Bosni i Hercegovini“, dodao je ministar Jusko.

Kako bi ubrzali rast domaće softverske industrije, potrebno je raditi na rješavanju ključnih problema s kojima se ova oblast suočava. Neuređena zakonska regulativa, neprilagođen obrazovni sistem, nedovoljno educiranje mladih o potencijalu softverske industrije, samo su neki od problema koji sprječavaju BiH da stane rame uz rame s globalnim ekonomskim gigantima, poručili su iz BIT Alijanse.

“Kako bi stvorili pozitivno poslovno okruženje za daljnji rast bh.softverske industrije, BIT Alijansa će neprekidno raditi na rješavanju dva najveća problema s kojima se ova industrija susreće svaki dan, a to su: nedostatak visoko – kvalificiranih radnika i slabo razvijena infrastruktura ove industrije, praćena nedostatkom poticaja za razvoj”, kazao je predsjednik BIT Alijanse, Haris Memić.

Na Prvoj konferenciji o razvoju softverske industrije prisustvovao je veliki učesnika, među kojima su; predstavnici Ministarstva komunikacija i prometa u BiH, kao i predstavnici ostalih ministarstava i institucija vlasti u BiH sa svih nivoa, predstavnici softverske industrije, te obrazovnih institucija, nevladinog sektora i medija.

 

NV

Na vrh