Šojgu: Rusija počela uspostavljanje trajnog vojnog prisustva u Siriji

26. Dec 2017. | 18:25 | NV
šojgu

Ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da je Rusija započela uspostavljanje trajnog vojnog prisustva u Siriji, pošto je gornji dom ruskog parlamenta danas ratifikovao sporazum dvije zemlje o proširenju pomorske baze u sirijskoj luci Tartus.

Sporazum Rusije i Sirije biće na snazi 49 godina, uz mogućnost produženja. On predviđa da se u mediteranskoj luci Tartus istovremeno može nalaziti 11 ruskih ratnih brodova, uključujući i brodove na nuklearni pogon, navode RIA novosti.

Vijeće Federacije danas je ratifikovao sporazum potpisan u januaru, dok je donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, to učinila prošle sedmice. Da bi sporazum stupio na snagu, treba da ga potpiše predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Odluka o proširenju jedine ruske pomorske baze na Mediteranu usledila je pošto je vrhovni komandant ruske vojske Putin naložio povlačenje dijela ruskih trupa iz Sirije.

Rusija je 2015. godine pokrenula vazdušnu kampanju u Siriji koja je dovela do preokreta u ratu u toj zemlji, u korist predsjednika Bashara al-Assada, dugogodišnjeg saveznika Moskve.

 

NV / Beta

Na vrh