Sokolović: Ne mjenjati strukturu grada

Grad Mostar je prema Dejtonskom sporazumu definisan kao jedinstven grad, sa šest izbornih jedinica

13. Mar 2016. | 13:11 | A.S
56004

"Bila kakva podjela Mostara na dvije opštine, ili više njih, bilo bi protivno Dejtonu", upozorio je državni poslanik u Parlamentu BiH, Salko Sokolović

Mostarci od 2012. godine ne mogu izaći na lokalne izbore, jer je Ustavni sud naložio izmjenu Izbornog zakona BiH, u dijelu koji se odnosi na izbore u Mostaru. Te izmjene nisu urađene do danas.

Radi se o tome da je gradsko vijeće Mostara ranije birano s područja šest bivših općina/izbornih jedinica, i to po tri vjećnika, iako te jedinice imaju vrlo različit broj birača. Neke izborne jedinice imaju višestruko više birača od drugih.

Drugu grupu za gradsko vijeće Mostara od 17 vjećnika građani su birali sa zajedničke liste.

Problem je nastao kada se shvatilo da oko 1.000 građana iz centralne gradske zone, svojevrsnog distrikta ili sedme izborne jedinice mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće samo sa zajedniče liste, ali ne i kandidate koji dolaze sa listi iz izbornih jedinica.

Ostali građani Mostara predstavnike su birali i sa zajedniče liste ali i sa listi iz svojih izbornih jedinica. Ustavni sud BiH naložio je da se takva praksa promijeni. Ali, to se nije desilo ni četiri godine poslije.

Stranka demokratske akcije je izašla sa svojim prijedlogom za preustroj Grada Mostara, čime su praktično potvrdili da je njihov cilj podijeliti Mostar na dvije opštine. Čak je i u posjedu dokumenata koji govori o podjeli Mostara na dvije opštine, a što je, navodno, ocijenio kao prihvatljivo rješenje za Mostar i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Tako, SDA-ovim prijedlogom predviđeno je donošenje posebnog zakona o gradu Mostaru koji bi bio ustrojen s dvije opštine; gradska opština Stari grad sastojala bi se od gradskih područja: Sjever, Stari grad, Jugoistok i Centralna zona. Gradska opština Novi grad sastojala bi se od gradskih područja: Zapad, Jugozapad i Jug. Prema prijedlogu SDA, općine bi imale nadzor na teritorijem, ljudima i novcem, dok bi Grad imao protokolarnu ulogu.

Novi zakon nije prihvatljiv za HDZ BiH, jer se boje da bi Bošnjaci preko Federalnog parlamenta, gdje su većina, mogli mijenjati zakon i na taj način kontrolisati funkcionisanje Mostara.

Ali, i da nije toga, mnogi analitičari ali i iskusni političari ocjenjuju da je prijedlog o podjeli Mostara neprihvatljiv.

Sokolović objašnjava da problem treba rješavati u dijelu koji se odnose na broj vjećnika iz izbornih jedinica, a ne mijenjati strukturu grada

(Agencija NAP)

Na vrh