Somun: Ko dira u Jerusalem, dira u osjećanja milijardi ljudi

8. Dec 2017. | 15:32 | NV
somun(1)

Zapadna obala je na nogama, sukobi širom Ramale, Betlehema i Jerusalema, kao i drugih gradova šire se nakon što je američki predsjednik Donald Trump proglasio Jerusalem glavnim gradom Izraela.

Sukobi širom Zapadne obale izbili su nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da, uprkos upozorenjima arapskih lidera, ali i negodovanja mnogih svjetskih zvaničnika, Jerusalem proglasi za prijestolnicu Izraela i u taj grad premjesti ambasadu SAD, koja je do sada bila u Tel Avivu.

O situaciji u Palestini i Izraelu za N1 govorio je vanjskopolitički analitičar i stručnjak za Bliski istok Hajrudin Somun.

“Sjećate se 8. novembra kada su pola SAD-a i svijet bili šokirani kada su saznali da je Donald Trump postao predsjednik. On je svijetu obećao da će ga zaviti u crno novim ratovima, siromašnim Amerikancima da će im biti još gore, a smanjio je porez najbogatijim Amerikancima”, kazao je Somun.

Somun je istakao da je Benjamin Netanyahu ostvario ono što je smislio prije 22 godine kao predsjednik Vlade Izraela.

“Netanyahu se jedini na svijetu obradovao ovoj odluci. Uspio je da se pravi haos oko Izraela. Tu su Sirija, Irak, a sada nagovara Trumpa da napadne Iran”, smatra Somun.

On ističe da je pozadina krize počela prije 70 godina i ne može nikako da se riješi.

“Uzrok je nova država Jevreja, koji su imali pravo na državu jer su patili vijekovima, ali je to učinjeno na račun drugog naroda koji je prognan i čeka na svoju državu. Jerusalem je posebno mjesto, zato je ovakvo i reagovanje svijeta. To je globalna opozicija i kritika jednoj politici. Jerusalem je sjedište i izvorište sve tri monoteističke vjere. Ko dira u Jerusalem dira u osjećanja milijardi ljudi”, kazao je Somun.

 

NV / NAP

Na vrh