Spahić: Sarajevo mora osigurati radna mjesta Bošnjacima i Hrvatima u RS

Vlasti u Republici Srpskoj ne čine ništa kako bi se položaj povratnika Bošnjaka i Hrvata poboljšao u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Zbog toga vlasti iz Sarajeva moraju pomoći povratnicima kako bi ostali na svojim ognjištima, rekao je za bh. novinsku agenciju Patria predsjednik Merhameta u Bosanskoj Dubici Jasmin Spahić

16. Dec 2015. | 16:48 | S.M
51558


On je rekao da povratnicima u RS najteže pada to što teško pronalaze zaposlenje, pa zbog tih problema, i uz njihovu veliku želju da ostanu kod svojih kuća, to često nisu u stanju izdržati.

"Jasno je da Vlasti u RS ne žele Bošnjake i Hrvate u ovom bh. entitetu. Ali, to više nije ni važno. Ukoliko nam vlasti iz Sarajeva osiguraju radna mjesta, a to mogu kroz jačanje bošnjačkih I hrvatskih privrednika u RS, mi ostajemo ovdje", rekao je Spahić.

On smatra da je u RS na sceni pritisak na povratnike, koje vlasti sprovode kroz razne antiterorističke akcije u kojima hapse samo Bošnjake, iako nikada nikome od njih nisu uspjeli dokazati povezanost sa terorizmom.

Bivšim bošnjačkim i hrvatskim logorašima iz RS sudovi odbijaju tužbe protiv RS, a istovremeno im namečući visoke sudske troškove.

Djeca povratnika u RS najčešće ne mogu učiti nacionalnu grupu predmeta a nacionalni balans prilikom zapošljavanja u institucije RS je nikakav, prenosi NAP.

Na vrh