Španska Agro Sevilla zasadit će 1.000 hektara maslina u Hercegovini

9. Apr 2017. | 09:55 | NV
agrosevillagrupo

Španska korporacije Agro Sevilla namjerava da u iduće tri godine realizira projekt sadnje oko 1000 hektara maslina na području Hercegovine.

Ovo je kazao Ahmed Džubur, profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru uoči konferencije o maslinarstvu koja je prekjučer održana na Međunarodnom sajmu gospodarstva – Mostar 2017.

“Prezentirat ćemo projekt ‘Uzgoj maslina na području Hercegovine’ koji je iniciran projektom koji je plod saradnje između Grada Mostara i španske korporacije Agro Sevilla. Njihova namjera je da u iduće tri godine promovira i realizira projekt sadnje oko 1000 hektara maslina na području Hercegovine”, rekao je Džubur.

Dodao je kako važnu ulogu u tom projektu imaju Grad Mostar, Agronomski i prehrambeno-tehnološkog fakultet Sveučilišta u Mostaru i Agromediteranskog fakultet Džemal Bijedić.

“Maslinarstvo ima perspektivu u Hercegovini i to je podneblje u kojem masline imaju najbolje postotke nezasićenih masnih kiselina i daju ekstra djevičanska maslinova ulja izuzetne kvalitete”, izjavio je Džubur, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Nagrade koje su dobili maslinari s područja južne Hercegovine na međunarodnim manifestacijama dokaz su da su maslinova ulja kvalitetna.

“To nam daje nadu i snagu da sve više promoviramo uzgoj maslina na ovom dijelu Hercegovine”, rekao je Džubur.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović kazao je kako je Županija osigurala novac za potporu u poljoprivrednoj proizvodnji, i to za masline, vinograde i šljive.

 

NV / indikator.ba

Na vrh