Španska banka Popular prodata banci Santander za jedan euro

8. Jun 2017. | 11:20 | NV
popular

Evropski zvaničnici objavili su da je španska Banco Popular, koja je na ivici bankrota, prodata banci Santander za jedan euro.

Evropka centralna banka (ECB) ocijenila je da je španska Banco Popular, čije akcije su se sunovratile na berzi, u bankrotu ili da će vjerovatno biti u bankrotu, prema članu 18  evropskog Jedinstvenog mehanizma za rješavanje problema u bankama (SRM), saopštila je ECB čije sjedište je u Frankfurtu.

Ovo je prva odluka tog tipa za Evropsku centralnu banku koja nadgleda evropski bankarski sistem.

“Znatno pogoršanje likvidnosti banke posljednjih dana dovelo je do toga da banka u bliskoj budućnosti ne bi bila u stanju da otplati svoje dugove i poštuje druge dospjele obaveze”, navela je Evropska centralna banka.

Tada je informisan Jedinstveni mehaizam koji je usvojio plan za prodaju Banco Popular banci Santander.

Sedma banka po kapitalizaciji Banco Popular i dalje pati pod teretom takozvane toksične imovine, nagomilane tokom krize s nekretinama 2008. godine kada je konfiskovala imovinu pojedinaca, ili firmi koji nisu mogli da otplate kredite.

Banka koja je već mjesecima u teškoćama izgubila je polovinu svoje kapitalizacije za sedam dana na berzi u Madridu. Akcije banke su u utorak vrijedile 32 euro centa.

 

NV / Beta

Na vrh