Španska vlada hitno zasjeda zbog deklaracije o nezavisnosti Katalonije

11. Oct 2017. | 10:26 | NV
catalonia(2)

Španska vlada sastaje se hitno kako bi odlučila o odgovoru na jednostranu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, potpisanu ali “odgođenu” u očekivanju dijaloga s Madridom, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

Vijeće ministara pod predsjedanjem konzervativca Mariana Rajoya sastat će se kako bi odlučilo o mjerama koje treba poduzeti dan nakon konfuzne sjednice katalonskog parlamenta.

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont, pod velikim pritiskom španske i evropske javnosti, obećao je da će Kataloniju pretvoriti u nezavisnu “republiku”, istodobno se zalažući za odgađanje tog postupka kako bi se “pregovorima došlo do rješenja” s Madridom. Ocijenio je da njegova pokrajina živi historijski trenutak oslanjajući se na pobjedu “da” za nezavisnost s 90,19 posto glasova, na referendumu o samoopredijeljenju održanom 1. oktobra.

Carles Puigdemont je u govoru u katalonskom parlamentu rekao je da je spreman ići putem nezavisnosti, ali da daje šansu još nekoliko sedmica dijalogu. Pozvao je parlament da suspendira učinke proglašenja nezavisnosti i započne dijalog sa španskim vlastima.

Puigdemont u svom govoru nije jasno rekao da će se Katalonija odcijepiti od Španije. Rekao je da je Katalonija “stekla pravo” na nezavisnost, ali je odgodio donošenje deklaracije do pronalaska rješenja u pregovorima sa Španijom.

“Vlada i ja predlažemo parlamentu da suspendira učinak proglašenja nezavisnosti, kako bi idućih sedmica započeli dijalog bez kojeg je nemoguće doći do zajedničkog rješenja. Čvrsto vjerujemo da je u ovom trenutku nužno smiriti tenzije, kako bismo bili posvećeni ispunjavanju zahtjeva nezavisnosti katalonskog naroda, prema rezultatima referenduma od 1. oktobra”, rekao je Puidgemont.

Katalonski parlament potom je raspravljao o Puigdemontovom prijedlogu. Nakon rasprave katalonski predsjednik potpisao je suspendiranu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije. Savezna vlast u Madridu odbacuje odgodu nazivajući je prešutnom deklaracijom o nezavisnosti.

Pudgemontov govor je kasnio sat vremena jer se ljevičarska partija CUP nije slagala s tekstom deklaracije zbog toga što se nezavisnost nije spominjala direktno.

U Madridu šef konzervativne vlade Mariano Rajoy upozorio je prije govora Puigdemonta da bi u slučaju jednostrane deklaracije nezavisnosti mogao zahtijevati ukidanje autonomije pokrajine, mjeru koja nikada nije primijenjena u toj vrlo decentraliziranoj parlamentarnoj monarhiji. Ima i druge instrumente na raspolaganju jer je već preuzeo kontrolu nad finansijama pokrajine u septembru. Može uvesti i ublaženo vanredno stanje koje bi mu omogućilo da djeluje ukazima.

Riječ je o najvećoj političkoj krizi u Španiji otkad je postala demokratija prije četrdeset godina. Gubitak Katalonije, regije koja ima svoj jezik i kulturu, Španiju bi lišio petine privrede, te čak četvrtine izvoza. Niz firmi i banaka sa sjedištem u Kataloniji već je premjestilo svoje baze izvan te regije.

Francuska, koja ima granicu s Katalonijom, poručila je jučer da neće prihvatiti unilateralno proglašenje nezavisnosti.

Policija je procijenila da je na skupu u nedjelju u Barceloni bilo 350.000 ljudi. Oni su na ulicama tog grada nosili katalonske i španske zastave te uzvikivali slogane poput “Katalonija je Španija” i “Zajedno smo jači”.

 

NV / NAP

Na vrh