Španski premijer poručio: Nema pregovora sa separatistima

12. Oct 2017. | 11:57 | NV
Spanish Prime minister Mariano Rajoy gives a press Conference after meeting with Spanish King, at La Moncloa palace in Madrid on February 26, 2016.  / AFP / CURTO DE LA TORRE        (Photo credit should read CURTO DE LA TORRE/AFP/Getty Images)

Španski premijer Mariano Rajoy odbacio je u različite ponude posredovanja između vlade u Madridu i pokrajinske u Kataloniji kako bi se pronašlo rješenje za najtežu krizu u novijoj historiji te zemlje jer smatra da nema mjesta medijaciji između zakona i nepoštivanja zakona, javljaju svjetski mediji, prenosi agencija Patria.

“Posredovanje nije moguće između demokratskog zakona i neposluha, nezakonitosti”, rekao je premijer konzervativne vlade.

U polusatnom govoru Rajoy je optužio katalonske zagovornike nezavisnosti da pričaju “bajke”, skreću u “radikalnost, neposluh i haos dosad neviđen u novijoj historiji” Španije.

“U rukama predsjednika Katalonije Carlesa Puigdemonta je moć da stvari vrati u zakonski okvir”, poručio je Rajoy i svojim protivnicima pripisao odgovornost za sva zla koji pogađaju Kataloniju, sjeveroistiočnu pokrajinu Španije podijeljenu između pristaša nezavisnosti i onih koji žele njezin ostanak u sastavu Španije.

U kratkom televizijskom obraćanju Rajoy je ranije pozvao Puigdemonta da se izjasni je li proglasio nezavisnost i upozorio ga da bi ako je proglasio nezavisnost, Madrid mogao aktivirati članak 155 španskog ustava na temelju kojeg može ukinuti katalonsku političku autonomiju i preuzeti upravljanje nad pokrajinom.

Nakon tog upozorenja Rajoya je opoziciona ljevica zasula kritikama poručivši mu neka posegne za političkim prijedlozima kako bi riješio krizu.

Ljevica optužuje Mariana Rajoya da je direktno odgovoran za katalonsku krizu jer je na poticaj njegove Narodne stranke (PP) 2010. godine djelimično ukinut Statut autonomije Kataloniji.

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući evropsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont u utorak je obećao da će tu špansku pokrajinu pretvoriti u nezavisnu “republiku” no istodobno je odgodio provođenje odluke kako bi se “pregovorima došlo do rješenja” s Madridom.

 

NV / NAP

Na vrh