Španski premijer pozvao građane Katalonije da izađu iz separatističkog haosa

12. Nov 2017. | 19:55 | NV
rajoy(4)

Dan nakon što se u Barceloni okupilo 750.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije, španski premijer Mariano Rajoy rekao je kako će regionalni izbori pomoći da se okonča “separatistički haos” u toj pokrajini i pozvao “tihu većinu” da izađe na izbore 21. decembra u odbranu cjelovitosti Španije.

“Moramo vratiti Kataloniju iz haosa separatizma. S demokratijom želimo vratiti Kataloniju za sve”, poručio je španski premijer.

U svom prvom posjetu glavnom gradu Katalonije nakon što je ta pokrajina sa 7,5 miliona stanovnika izglasala nezavisnost, Rajoy je pozvao na masovni izlazak na prijevremene regionalne izbore.

“Želimo masovni odaziv na izbore kako bi počela jedna mirna etapa… Potrebno je što prije vratiti Kataloniju u normalu i smiriti društvene tenzije”, rekao je Rajoy.

Španska vlada preuzela je upravljanje nad katalonskom administracijom do 21. decembra, za kada je sazvala prijevremene izbore u Kataloniji na kojima se nada pobijediti zagovornike nezavisnosti.

“Potrebno je da na njih izađe tiha većina. Ti izbori će biti pravi, zakonski i demokratski”, rekao je Rajoy na skupu svoje Narodne stranke desnog centra u Barceloni.

 

NV / NAP

Na vrh