Specijalni odnosi Srpske i Srbije nemaju loše namjere prema BiH

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da specijalni odnosi Republike Srpske i Srbije određeni su Dejtonskim mirovnim sporazumom i nisu ni sa kakvom lošom namjerom prema cijeloj BiH, nego s ciljem jačanja odnosa i saradnje sa BiH

17. Apr 2016. | 16:01 | A.S.
ivica_dacic

On je istakao da je BiH, prema svim pokazateljima, među najvećim partnerima Srbije.

“Na vanjskopolitičkom planu BiH i Srbija imaju dobre odnose i korektno sarađuju. Nije bilo velikih problema, osim u slučaju prijedloga rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN. BiH, pošto nije imala stav, nije mogla da bude prisutna na zasjdanju, ali je šef Misije BiH htio da učestvuje”, rekao je Dačić

On smatra da je potrebna tolerancija između dvije zemlje.

“Za odnose u regionu ključni su odnosi između BiH, Srbije i Hrvatske i u tom trouglu treba tražiti sve poluge i za dobre odnose i za moguće probleme.  Odnosi u regionu su bolji nego što su bili ranije, ali ipak, nisam zadovoljan njima, jer se pokazuje da nismo zreli kao region”, naglasio je Dačić.

“Dok cijeli svijet ide naprijed mi u regionu smo suviše vezani za prošlost”, pojasnio je Dačić.

Komentarišući međustranačke odnose u Republici Srpskoj, on je naveo da su se Vlada Srbije i država Srbija trudili da se ne miješaju u odlučivanje ko će dobiti više glasova na izborima.

“Jedinstvo političkih partija potrebno je zbog budućnosti Republike Srpske, BiH, ali i cijelog regiona. I u BiH i u Republici Srpskoj napravljena je politička ravnoteža u smislu političkih funkcija i svaka dalja složenost tih prilika ide u korist neprijateljima Republike Srpske i BiH”, smatra Dačić.

Kada je riječ o Kosovu, prema njegovom mišljenju, to je živ proces i trebalo bi naći neko trajno rješenje, pišu Vijesti.

Oznake: > >

Na vrh