Sporazum Hrvatske stranke i HDZ 1990: Postići dogovor i na nivou BiH

7. Apr 2018. | 14:32 | NV
hs(2)

Predsjednici Kantonalnih odbora Hrvatske stranke i HDZ 1990 Zeničko-dobojskog kantona Josip Krajina i Vinko Marić potpisali su u Travniku Izjavu o zajedničkom nastupu na općim izborima u BiH 2018. godine.

“Dvije stranke na kantonalnim nivoima mjesecima analiziraju političko-ekonomsko i socijalno stanje u BiH i u svezi s tim stanje i položaj hrvatskog naroda koji živi na područjima ZDK pa i šire, a posebice u svjetlu inicijativa i prijedloga HDZ BiH za izmjenu izbornog zakonodavstva. Stajališta su apsolutno podudarna i ona su u više navrata prezentirana javnosti i članstvu obje stranke. Predsjednici KO Hrvatske stranke i HDZ 1990 Josip Krajina i Vinko Marić još jednom zajednički upozoravaju kako bi se eventualnim usvajanjem izmjena Izbornoga zakona kojeg je predložio HDZ BiH, pravni i politički položaj hrvatskog naroda, koji živi na područjima Bosne, pogoršao do mjere da bi u nekim dijelovima faktički izgubio status konstitutivnog naroda.

Stoga KO HS i HDZ 1990 ne dvoje kako je jedini način da se stane na put toj unutarhrvatskoj diskriminaciji u režiji HDZ BiH u međusobnom povezivanju naprednih snaga, koje na pošten način žele voditi pravednu političku borbu za hrvatske interese na cijelom području BiH i zajedničkom nastupu na predstojećim izborima. U tom smislu dvije stranke su odlučile u ZDK nastupiti sa zajedničkom izbornom listom.

Kantonalni odbori cijene kako bi čelništva HDZ 1990 i HS BiH trebali isti dogovor postići i na nivou cijele BiH, pod čim podrazumijevaju i dogovor oko zajedničkoga kandidata za člana Predsjedništva BiH i to sa prostora Bosne”, saopćeno je.

 

NV / NAP

Na vrh