Magazin>>

Sport, tradicija, religija – Sumo

20. Jul 2017. | 22:35 | NV
sumo

Sumo hrvači unose i do 20.000 kalorija dnevno, konzumiraju alkohol, teški su i preko 200 kilograma i u prosjeku žive 65 godina, a njihova svakodnevica je neobična poput borilačkog sporta kom su se posvetili, pišu RIA novosti.

Sumo prevazilazi sport. To je predstava koja u sebi ima elemente religije, tradicije i samurajskih rituala koji od borca zahtjevaju posebno ponašanje.

Život rikiša, profesionalnih sumo hrvača, suštinski se razlikuje od života drugih sportista. Po pravilu, najveći broj njih živi i trenira zajedno sa kolegama iz tima.

U sumou se strogo poštuje hijerarhija. Za trpezarijski sto najprije sjedaju iskusni hrvači, i tek kada oni završe s jelom mlađe kolege mogu da sjedu. Neiskusne rikiše obavljaju najveći dio svakodnevnih obaveza u klubu.

Dan im počinje u rano jutro napornim treninzima i sparingom. Osnovu obroka im čini posebna supa sa rezancima i drugim sastojcima bogatih proteinima. Piju i alkoholna pića, posebno pivo. U okviru podnevnog obroka unesu pet do osam hiljada kalorija, ali ta cifra može biti i nekoliko puta veća. Zatim slijedi popodnevni odmor, pa još jedan trening i večera.

Početnicima je veoma teško jer malo zarađuju. Najbolji borci mogu zaraditi i do pola miliona dolara godišnje.

Sumo uživa ogromnu popularnost u Japanu, gdje se borci smatraju nasljednicima samurajske tradicije. U kodeksu ponašanja ključno mjesto zauzima koncept “hinkaku” – dostojanstvo. Bilo koji nedostojni postupak hrvača utiče na njegovu reputaciju i može ga omesti u postajanju jokozunom – velikim šampionom.

U borbi borac mora ostati smiren nezavisno od ishoda. Tokom velikih takmičenja rikiše iz više klubova borave u hramovima, a u profesionalnom sumou je zbog religijske tradicije ženama zabranjen pristup dohjou – ringu.

Iako sve popularniji i u ostatku svijeta, profesionalna sumo takmičenja se održavaju samo u Japanu.

Tu je sumo više od sporta. Prema legendi, prva sumo borba se odigrala prije više od 2.500 godina kada su se za vlast nad zemljom borili šintoistički bogovi Takemikazuki i Takemikanata. Takemikazuki je pobjedio i japanski carevi od njega vode porijeklo.

 

NV / Beta / foto Getty Images

Oznake: >

Na vrh