Šprlje: Hrvatska će nastojati kazniti sve koji su počini zločin

Tehnički ministar pravosuđa Republike Hrvatske Ante Šprlje kazao je u srijedu kako će Hrvatska goniti i nastojati kazniti sve koji su počinili zločin na njezinom području, među ostalim i suodgovornike premininulog haškog optuženika Gorana Hadžića, javlja Hina

13. Jul 2016. | 13:48 | Dž.A.
antesprlje

Gonit ćemo ih ‘dokle god smo mi živi i dokle god su oni živi’, kazao je Šprlje nakon sjednice Vlade RH odgovarajući na novinarski upit postoji li mogućnost da Hrvatska pokuša kazniti suodgovorne, s obzirom da je Hadžić, haški optuženik i nekadašnji predsjednik tzv. Republike Srpske Krajine, u utorak navečer umro u bolnici u Novom Sadu.

“Niti jedna osoba neće mirno spavati do kraja svog života za ni jedan zločin koji je počinila na području Hrvatske. Tu ćemo imati jedan jako dobar primjer – kao što se nacistima sudilo do dana današnjeg za ratne zločine koji su počinili, tako će i Hrvatska goniti sve one koji su počinili zločine dokle god smo mi živi i dokle god su oni živi”, kazao je. Ustvrdio je i da će Dragan Vasiljković, poznat kao kapetan Dragan, kojeg je prije godinu dana Australija izručila Hrvatskoj i u splitskom zatvoru čeka suđenje za ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima ‘imati pravedno suđenje kao i svi ostali kojima se sudi u Hrvatskoj’.

Upitan da prokomentira nedavne slučajeve bijega, onaj iz sisačkog zatvora i psihijatrijske bolnice na Rabu te što se može učiniti po pitanju sigurnosti, kazao je kako se, što se tiče zatvorskog sustava dogodio samo jedan bijeg –  iz zatvora u Sisku. Dodao je i kako se Hrvatska što se tiče bjegova ne nalazi u negativnom prosjeku te da su mogućnosti bijega ograničene.

Istaknuo je kako Ministarstvo pravosuđa RH uvijek poduzima mjere da se poveća sigurnost u zatvorskom sustavu. – Naravno, moramo biti svjesni da je potrebno određeno ulaganje financijskih sredstava. Hrvatska nije prebogata država i mora racionalno raspolagati svojim sredstvima – dodao je Šprlje.

Istaknuo je i to da je slučaj bijega iz psihijatrijske bolnice na Rabu pitanje koje se tiče Ministartva zdravlja te da stoga ne može komentirati što se u tom slučaju može poduzeti kako bi se povećala sigurnost.

 

(FENA)

Na vrh