Srbija: Boris Tadić izlazi na izbore

Tadić je rekao da će na te izbore izaći, prije svega, sa ljudima iz DS-a ''koji su prethodnih osam godina podržavali njegovu politiku'', kao i ''građanima koji su za tu politiku glasali''. Poručio je da će praviti novu Demokratsku stranku. Rekao je da bi smatrao uspjehom svaki rezultat iznad deset posto

2. Feb 2014. | 16:15 | D.Z
18309

Bivši predsjednik Srbije i bivši počasni predsjednik Demokratske stranke (DS) , koju je napusio prije nekoliko dana, potvrdio je danas da odlučio da izađe na parlamentarne izbore 16. marta ove godine.

Tadić je rekao da će na te izbore izaći, prije svega, sa ljudima iz DS-a ''koji su prethodnih osam godina podržavali njegovu politiku'', kao i ''građanima koji su za tu politiku glasali''. Poručio je da će praviti novu Demokratsku stranku. Rekao je da bi smatrao uspjehom svaki rezultat iznad 10 posto.

Tadić je objasnio da je tek počeo razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima, ne želeći da pomnije njihova imena, ali je napomenuo da ga je zvao i Mlađan Dinkić. Rekao je da sada razgovara sa potencijalnim koalicionim partnerima, među kojima nije lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

Kazavši da je njegova obaveza kao bivšeg predsjednika da preuzme odgovornost, istakao je da na političkoj sceni postoji ogroman prazan prostor i naglasio da je u Srbiji neophodno uspostaviti političku simetriju, jer ''ćemo, u suprotnom, biti u velikom problemu''. Prema njemu, lider Srpske napredne stranke (SNS) i vicepremijer Aleksandar Vučić nije diktator, ali uspostavlja autoritarni sistem.

Tadić je jučer rekao da Srbiji treba jaka opozicija i da je njemu ponuđeno da bude njen lider.

''Ima vremena da se konsuliduje politički poredak koji bi trebao biti ta protivteža ogromnoj snazi vladajuće koalicije ovog trenutka. Snaga se od prošlih izbora do danas, samo za 15 mjeseci, povećala do neslućenih granica. To je nešto što je nedozvoljivo i za to je dominantno odgovorna opozicija”, rekao je Tadić.

Također, kazao je da je veliki problem za Srbiju, kao i za svaki politički sistem, kada na sceni postoji asimterija vlasti i opozicije.

''Kada je snaga strana na vlasti u odnosu na opozicione stranke toliko velika da ugrožava stabilnost samog sistema. Zato je uloga opozicije od suštinske važnosti. Nažalost, političke strane su izgleda politički slabije od stranka na vlasti. Opozicione stranke trebalo bi da snaže sve bolju i bolju formu, da budu u boljoj političkoj formi, kondiciji, inovativniji i kreativniji od stranaka na vlasti. To se u Srbiji, nažalost, ne dešava i moj akt napuštanja DS je povezan upravo i sa time”, pojasnio je.

Odlučno je poručio kako u Srbiji moraju napraviti snažnu opoziciju i stvoriti politički projekt te poslati javnosti nove ideje. One, prema Tadiću, treba da obezbjeđuju da Srbija ima politička tijela koja obezbjeđuju stabilnost društva.

“Kada je jedna stranka isuviše velika, a druge stranke su male u biračkom tijelu, to je negdje primjereno diktaturi i autokratiji. Mi smo društvo koje se decenijama bori sa izazovima autoritarnosti. I ‘90-ih, kao što znate, tako je bilo, a to važi za čitav Balkan, jer je to imanentno našoj političkoj kulturi. Samo je DS bila garancija demokratiji u Srbiji svih prethodnih godina. Ja vjerujem da će biti i u budućnosti. Stranke koje su sada na vlasti nemaju nikakvu demokratsku tradiciju i zbog toga je potrebna jaka opozicija kako ne bi jačale autoritarne dimenzije i karakteristike našeg društva. Mislim da je to jedan od ključnih problema s kojima se Srbija suočava i koje sve proističu iz političke kulture. Ali, to ne važi samo za Srbiju već čitav region Zapadnog Balkana. To je naša hronična boljka koja moramo da riješimo”, komentirao je Tadić.

(Agencije)

Na vrh