Srbija dobila Pravno-informacioni sistem

Predstavljen Pravno-informacioni sistem uz pomoć kojeg građani imaju besplatani brz pristup podacima iz pravne regulative Srbije

27. Jan 2014. | 19:14 | I.Č
18073

U Vladi Srbije danas je predstavljen Pravno-informacioni sistem uz pomoć kojeg građani besplatno, brzo i efikasno mogu doći do pravne regulative Srbije.

Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković je, predstavljajući sistem dostupan svima, izjavio da putem Pravno-informacionog sistema Republike Srbije građani od 1. januara ove godine mogu da se besplatno, na internetu, upoznaju sa svim važećim zakonima

"Cilj Ministarstva pravde i državne uprave je da građani mogu besplatno, brzo i efikasno doći do svakog podatka iz pravne regulative Srbije", rekao je danas ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković prilikom zvaničnog predstavljanja Pravno-informacionog sistema Republike Srbije, čije je vođenje povjereno JP "Službeni glasnik".

Selaković je istakao da je Pravno-informacioni sistem siguran put ka ujednačavanju dostupnosti pravde, jednake primjene i jedinstvenog tumačenja zakona prema svim građanima. On je rekao i da će ovaj projekat doprinijeti boljem funkcionisanju ne samo pravosuđa, već i državne uprave, javnih preduzeća i advokata.

"Strategija za reformu pravosuđa predviđa princip transparentnosti pravosuđa, tj. javnost. Jer ukoliko pravosuđe ne radi javno, otvoreno i transparentno, u njegov legitimitet, rad i rezultate rada se osnovano sumnja", ukazao je Selaković.

Srbijanski ministar pravde i državne uprave je naveo da će jačanju pravosudnog sistema i povećanju povjerenja građana u pravosuđe doprinijeti ujednačena sudska praksa i pravna predvidivost.

"Svako od građana i pravnih lica ima pravo da pre ulaska u sudski spor zna šta ga na kraju tog spora čeka, odnosno da zna kako bi taj spor mogao da se završi, u kom vremenskom periodu, na koji način, kao i koliko je potrebno sredstava da potroši", objasnio je ministar pravde i državne uprave.

Selaković je pohvalio rad Službenog glasnika, ukazavši da je omogućio nastanak sistema koji će građanima pružiti lak i dostupan i za sada u velikoj mjeri besplatan pristup najvećoj i sveobuhvatnoj bazi podataka o propisima Republike Srbije i pravne regulative Evropske unije.

Pravno-informacioni sistem predstavlja jednu od najvećih zbirki pravnih podataka u Srbiji koja je uspostavljena na internet adresi www.pravno-informacioni-sistem.rs.

Ovoj sistem buhvata elektronski oblik "Službenog glasnika RS", arhivu službenih glasila, bazu koja sadrži registar i tekstove važećih propisa i drugih akata Srbije objavljenih u "Službenom glasniku", kao i bazu koja sadrži sudsku praksu, druge podatke o pravnom sistemu Srbije i vezu sa pravnim aktima EU.

"Službeni glasnik" je svim korisnicima interneta, radi lakšeg pristupa i bržeg i jednostavnijeg upoznavanja sa sadržajem i funkcionisanjem Pravno-informacionog sistema, obezbijedio podršku posredstvom korisničkog servisa, i to putem telefona i elektronske pošte, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

(AA)

Oznake:

Na vrh