Srbija i Kosovo u Briselu potpisali četiri sporazuma

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić potvrdio je u utorak na večer da je u Bruxellesu postignut dogovor o svim temama koje su bile na dnevnom redu posljednjeg kruga razgovora između Srbije i Kosova, a visoka predstavnica EU Federica Mogherini ocijenila je da su potpisani sporazumi "značajno dostignuće"

26. Aug 2015. | 09:06 | A.D
45862

"Donijeli smo dobre sporazume, osniva se zajednica srpskih općina (na Kosovu) sa širokim ovlastima… postignuti su dogovori o telekomunikacijama", izjavio je Vučić za RTS, naglasivši kako Srbi na Kosovu "imaju razloga biti zadovoljni".

"Večeras se uspostavlja zajednica srpskih općina. Mislim da možemo mnogo učiniti ako budemo pametni i odgovorni", rekao je predsjednik srbijanske vlade.

Mogherini je ocijenila da potpisani sporazumi dviju država predstavljaju "značajno dostignuće u procesu normalizacije".

"Četiri sporazuma potpisana su nakon dugog dana dijaloga između Srbije i Kosova. Značajno dostignuće u procesu normalizacije", napisala je Mogherini na Twitteru.

"Zajednica srpskih općina imat će svog predsjednika i potpredsjednika, odlučivat će i o zdravstvu, školstvu, urbanističkom i ruralnom planiranju, gospodarskom razvitku", rekao je Vučić za RTS, naglasivši da će se ta zajednica općina moći financirati iz Srbije bez poreza, pristojbi i carina.

Jedna od najkritičnijih točaka dogovora – elektroenergetski paket, kompromisno je dogovorena tako da Kosovo priznaje Telekom Srbije, a Elektrodistribucija Srbije imat će tvrtku kćer na Kosovu koja će biti i distributer i trgovac električnom energijom.

Vučić međutim kaže da su "neka pitanja ostala neriješena" u području energetike.

"Tek će biti problema. Nismo se dogovorili za operatera distributivnog sustava i stoji u sporazumu da se nismo dogovorili oko te najspornije točke", potvrdio je.

Za sporni prijelaz preko mosta na rijeci Ibar između sjevernog – većinski srpskog – i južnog dijela Kosovske Mitrovice, pronađeno je kompromisno rješenje, tako što je proglašen pješačkom zonom.

Vučić je, prema izvješćima beogradskih medija, ocijenio da dogovor u Bruxellesu "znači i veliku stvar za cijelu Srbiju, jer vodi prema otvaranju pregovaračkih poglavlja sa EU".

Dijalog Srbije i Kosova vodi se pod pokroviteljstvo Europske unije, a započeo je u listopadu 2012. godine, da bi rezultirao tzv. bruxelleškim sporazumom o normalizaciji odnosa 19. travnja 2013. godine, što je bio preduvjet za napredak Srbije u europskim integracijama.

(Agencija FENA)

Na vrh