Srbija i RS zajedno prema IPA fondovima

Predsjednici skupštinskih Odbora za europske integracije Srbije i Republike Srpske potpisali su danas protokol o suradnji koji podrazumijeva razmjenu iskustava na putu eurointegracija i zajedničko apliciranje prema IPA fondovima

6. Oct 2014. | 14:59 | S.K
29633

Protokol su potpisali predsjednik Odbora Skupštine Srbije Aleksandar Senić i predsjednik skupštinskog Odbora Republike Srpske Branislav Borenović, javio je Tanjug.

Prema Senićevim riječima, protokol podrazumijeva čvrstu i tijesnu suradnju dva odbora u pogledu europskih integracija, jačanju nadzorne uloge parlamenta, a zajedno će se konkurirati za sredstva iz europskih IPA fondova.

"Nadamo se da će ova suradnja doprinijeti bržim integracijama i Srbije i Bosne i Hercegovine u Europsku uniju i da ćemo prenositi jedni drugima svoja iskustva u tom procesu", rekao je Senić.

Branislav Borenović je rekao novinarima u Parlamentu da je protokolom trajno napravljena suradnja dva odbora.

"Mi mislimo da u prekograničnim projektima i drugim projektima možemo dio sredstava usmjeriti i prema građanima Srbije i prema građanima Srpske kroz zajedničke projekte", rekao je Borenović, podsjetivši da su IPA fondovi u velikom iznosu na raspolaganju u 2020. godini i da je više od 11 milijardi eura na raspolaganju zemljama zapadnog Balkana.

"Mislimo da je ovo dobra prilika da kroz razmjenu iskustava, kroz zajedničke projekte prema IPA fondovima, iskoristimo ono što je vrlo bitno za nas, a to je da je Srbija lider eurointegracija u regiji. Mi smo vrlo zadovoljni što imamo određena iskustva u procesu pregovaranja, što Srbija uspješno provodi", dodao je on, rekavši i da je informiran da Srbija očekuje otvoranje dva poglavlja do kraja godine.

Kako je istaknuo, taj duh eurointegriranja trebaju iskoriste i Republika Srpska i Bosni i Hercegovina.

U potpisanom protokolu navedeno je da će se suradnja dva odbora odvijati kroz razmjenu iskustava u procesu usklađivanja zakonodavstva s pravnim stečevinama EU i jačanje regionalne suradnje uz sagledavanje zajedničkih zahtjeva za sredstva iz fondova EU.

(Agencija FENA)

Na vrh