Srbija je protiv plaćanja pri ulasku u zemlje EU

29. Nov 2016. | 19:35 | NV
Beograd, 2.januara 2014. - Premijer Srbije Ivica Dacic porucio je danas da vanredeni parlamentarni izbori nisu prioritet, ali da to ne znaci da se plasi izbora, jer i ako ih bude, smatra da ce time biti "zapecacena sudbina opozicionih stranaka". Dacic je novinarima rekao da tema izbora nije aktuelna i ponovio da se prvi potpredsednik vlade i lider SNS Aleksandar Vucic i on slazu da izbori nisu prioritet i da to nije na dnevnom redu, a da li ce biti promenjen odnos politickih snaga to je za neku kasniju raspravu. FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / nr

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je danas visoku predstavnicu Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicu Mogherini i šefove diplomatija Višegradske grupe da je Srbija protiv plaćanja registracije građana koji putuju u EU i da je spremna da uvede recipročnu mjeru.

“M smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU. Nikom ne možemo da objasnimo koja je logika toga. Ako se uvede plaćanje za ulazak u EU, mi treba da razmotrimo da se u skladu s principom reciprociteta uvedu kontra mjere i ja ću to predložiti. Kako je moguće da se takav korak čini jednostrano,” kazao je Dačić.

Dačić je upozorio da nije logično da građani Srbije plaćaju ulazak u EU, a da građani država članica EU dolaze bez plaćanja.

“Mi moramo da poštujemo jedni druge i da radimo u zajedničkom interesu”, rekao je Dačić o budućem sistemu registracije poput američkog kojim EU pokušava da u migrantskoj krizi i zbog terorističkih napada riješi pitanje ko ulazi u EU.

 

NV / Beta / foto mfa.gov.rs

Na vrh