Srbija: Narednih dana očekuje se "dramatičan porast" broja izbjeglica

U Beograd je tokom noći stiglo 70 autobusa s migrantima i izbjeglicama koji su prethodnih dana prešli grčko-makedonsku granicu i potom ušli u Srbiju, a prema podacima Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Srbiju je u noći između subote i nedjelje poslije prolaska kroz Makedoniju ušlo više od 7000 ljudi, izvijestili su u ponedjeljak beogradski elektronski mediji

24. Aug 2015. | 13:49 | S.K
45778

Nakon velikih gužvi tokom vikenda očekuje se dolazak još najmanje oko 1500 ljudi koji se nalaze na području Mirovačkog polja i u kampu u selu Miratovcu na jugu Srbije, a Međunarodni Crveni križ narednih dana očekuje "dramatičan porast" broja izbjeglica.

Dužnosnici Crvenog križa u prihvatnom centru u Preševu, na jugu Srbije, upozoravaju da vode i hrane imaju za još jedan dan i apeliraju da im se uputi pomoć, javila je Radio-televizija Srbije (RTS) iz Preševa.

Prema službenim podacima, Srbija dnevno troši minimalno 15.000 eura samo za servisiranje najnužnijih potreba migranata – vodu, hranu i higijenu.

"Izdvaja se mnogo više nego što je 15.000 eura iz budžeta Srbije – to je ono što je dano za hranu i higijenu, ali ne i za dnevnice policajaca i vojnika koji 24 sata rade s njima, utrošeno gorivo, prateće troškove", rekao je ministar odbrane Bratislav Gašić, koji je s američkim ambasadrom Michaelom Kirbyijem posjetio jug Srbije.

Gašić je najavio da će u selu Miratovcu, gdje migranti prelaze granicu Srbije i Makedonije, uz pomoć ruskog i srpskog humanitarnog centra biti podignut dodatni kamp za njihov prihvat.

U Povjerenstvu za izbjeglice Srbije očekuju ozbiljniju pomoć međunarodnih organizacija i kažu da su spremni za svaki mogući scenarij.

U Beogradu će danas biti otvoren Info-centar gdje će migranti dobiti sve neophodne obavijesti, servisne informacije, pravnu i psihološku podršku na materinjem ili jeziku koji razumiju, a očekuje se i dodatna pomoć građana-volontera, budući da su mnogi već angažirani uz ekipe Crvenog križa ili putem Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila.

Pomoćnica državnog povjerenika za izbjeglice Danijela Popović Roko izjavila je za RTS da se od četvrtka intenzivno prati situacija jer su svi migranti koje je makedonska policija zadržala na granici počeli stizati u jednom valu, a podizanje ograde na mađarskoj granici samo je ubrzalo taj priliv.

"Znatni resursi izdvojeni su iz budžeta, ali još smo u granicama predviđenog…. Srbija je od međunarodnih organizacija dobila hitnu pomoć, a rade se projekti na osnovu kojih bi se osiguralo dugoročnije finansiranje zbrinjavanja migranata", rekla je Popović Roko za RTS.

Srbijanski elektronski mediji prenose i poruku direktora UNHCR-a za Evropu Vincenta Cochetea da "Grčka i Makedonija trebaju uložiti dodatne napore za rješavanje problema migranata koji ne može nestati preko noći i pogađa cijelu Evropu".

"Ponovo apeliramo na zemlje EU-a da povećaju pomoć Grčkoj, Makedoniji i Srbiji", rekao je direktor UNHCR-a za Evropu Vincent Cochete.

Na vrh