Magazin>>

Sredozemno more: Neizmjerno bogatstvo kontinuirano propada

4. Oct 2017. | 21:39 | NV
46852

Sredozemno more izdržava oko 150 miliona ljudi koji žive uz obalu dugu 46.000 kilometara. 27. septembra objavljen je izvještaj “Akcijski plan za održivu budućnost: Osnaživanje ekonomije Sredozemnog mora” koji nam pokazuje koliku važnost ima Sredozemno more u ekonomiji čitave regije, ali i činjenicu da prirodna vrijednost mora, koja je izvor ekonomske stabilnosti i blagostanja zajednice, kontinuriano propada.

Izvještaj koji je izradio WWF zajedno sa The Boston Consulting Group (BCG) je najusmjereniji prikaz prirodnih vrijednosti Sredozemnog mora. Otkriva nam ogromnu korist koju Sredozemno more donosi ekonomiji regije i predlaže 6 strateških prioriteta kako bi se postigao održivi razvoj u budućnosti Mediterana.

Izvještaj naglašava doprinos mora regiji na razne načine te procijenjuje da je ukupna vrijednost prirodnih resursa Sredozemlja barem 5.6 bilijardi američkih dolara. U ovaj iznos je uključena zarada aktivnosti vezanih uz obalu, ribarstvo i morsku travu. Procijenjuje se da je ekonomska proizvodnja mora barem 450 milijardi $.

Kada bi posmatrali ekonomiju Sredozemnog mora kao individualnu ekonomiju, ona bi bila peta najveća u regionu – jača od većine državnih ekonomija u regiji – imajući godišnju zaradu skoro kao Alžir, Grčka i Maroko zajedno.

Ovaj izvještaj također otkriva da su glavni resursi Sredozemlja u opadanju zbog neodržive eksploatacije i da se oni ubrzano koriste. Izvještaj se fokusira na sektor ribarstva i brzorastuću turističku industriju govoreći kako je zdravlje mora na prekretnici.

“Ova nova analiza pridaje veliki značaj za zaštitu okoliša te liderima Sredozemlja naglašava njen još veći prioritet. U prošlosti smo vidjeli veliku predanost ovom cilju ali objektivna analiza nam ukazuje da nestaje vremena i da je hitno potrebno djelovati na mnogo višem nivou ako želimo osigurati zdravu i prosperitetnu budućnost Mediterana”, rekao je Demetres Karavellas, CEO WWF-a u Grčkoj.

Europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella je u svom uvodnom govoru rekao da će “razvoj jake i održive ‘plave ekonomije’ za regiju Sredozemlja ovisit o čistoći naših mora, obala, zdravlju vodenih ekosistema i ponovnom uspostavljanju degradiranih ekosustava. Ne možemo nastaviti prekomjerno iskorištavati resurse o kojima ovise kultura i ekonomija ovog područja.”

BCG partner i direktor, Nicolas Kachaner, rekao je da sa “ovom analizom niko ne može biti sumnjičav prema važnosti pažljivog upravljanja resursima mora koji su temelj velikog dijela ekonomije Mediterana. Pametan ekonomski pristup bi se bazirao na velikim akcijama zaštite kroz čitavu regiju, u suprotnom ekonomija može biti ozbiljno ugrožena.”

”U svijetu i u regijama poput Mediterana uočavamo kako populacije riba, obalna područja i morski ekosistemi trpe ogromni pritisak. Svjedoci smo jedinstvenog pristupa oceanu te bi svjetske vođe trebale posvetiti svoju pažnju ostvarenju UN-ovih Globalnih ciljeva održivog razvoja iz 2015.-te godine. Nemamo vremena za gubljenje”, nadodaje John Tanzer, WWF-ov lider za oceane.

Za sektore ribarstva i turizma izvještaj nudi preporuke za unaprjeđenje kako bi zakonodavci, ulagači i graditelji poboljšali svoju održivost i okrenuli se prema razvojnom modelu ‘plave ekonomije’ koji će održati prirodne vrijednosti okeana te pridonijeti prosperitetu regije.

Turizam najviše doprinosi ekonomiji regije te čini čak 11% cjeloukupnog GDP-a mediteranskih zemalja. Međutim, trenutni model masovnog turizma označava i prekomjernu gradnju na obalama, neumjereno korištenje vode i energije i nepropisno upravljanje otpadom i kanalizacijom što dovodi morski i obalni okoliš u opasnost. Prema izvještaju, turizam predstavlja 90% godišnje ekonomske proizvodnje Sredozemlja.

Predviđeni porast u turizmu može dovesti do konflikta u načinu korištenja prostora u obalnim područjima. Sa druge strane, ribarstvo Sredozemnog mora, koje također uvelike doprinosi ekonomiji regije, je u konstantnoj krizi posljednjih godina. Još uvijek ima kolektivnu vrijednost preko 3 milijarde i direktno zapošljava više od 180 000 ljudi, kažu iz WWF-a.

 

NV

Na vrh