Srna-Bajramović: U Kantonu Sarajevo u 2018. razmatramo poslovanje preduzeća iz 2016. godine

1. Feb 2018. | 22:31 | NV
srna bajramovic

Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila Izvještaj o poslovanju preduzeća ZOI ’84 za 2016. godinu. Za usvajanje je glasalo osam zastupnika, 13 ih je glasalo protiv i šest zastupnika bilo je suzdržano.

Ostali izvještaji o poslovanju kantonalnih javnih preduzeća: “Veterinarska stanica”, “Poljoprivredno dobro Butmir”, “Sarajevo – šume”, Centar “Skenderija” su usvojeni tokom sjednice kantonalne Skupštine.

Nakon neusvajanja izvještaja u ZOI ’84 trebala bi uslijediti smjena rukovodstva tog preduzeća.

Kantonalni premijer Elmedin Konaković je tokom sjednice u srijedu kazao da on sa pozicije premijera neće štititi “one ljude koji to ne zaslužuju, odnosno one koji ne rade dobro.”

“Ova firma je iz budžeta KS finansirana deset puta i još više od toga nego sve ostale firme zajedno. Veterinarska stanica i Centar Skenderija nisu imale ni izbliza podršku budžeta kao ZOI ’84. Plaćamo njihove dugove za vodu, dajemo im novac za plaće, nabavili smo sve što se tiče šestosjeda, četverosjeda, vještačkog zasnježavanja… sve ono što je ta firma trebala plaćati iz svog poslovanja”, kazao je Konaković.

Iz opozicije ne spore da većina javnih preduzeća posluju loše, i da je potrebno njihovo hitno restrukturiranje, ali, dodaju, tako nešto mora biti urađeno po načelima struke, ali ne i za političke obračune.

Zastupnica SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo Segmedina Srna-Bajramović smatra da sama činjenica da se o poslovanju javnih preduzeća u 2016. godini raspravljao dvije godine kasnije, „vrijeđa inteligencije svakog ozbiljnog čovjeka“, te da to dovoljno govori o tome da je po srijedi obračun unutar SDA frakcija.

“Svrha razmatranja (poslovanja javnih preduzeća u KS) je u našem slučaju bila očigledno i isključivo politička, u smislu obračuna frakcija unutar SDA”, kaže Srna-Bajramović u komentaru za agenciju Patria.

“Osim toga, suština je da obračun frakcija SDA u Skupštini Kantona Sarajevo kroz ove izvještaje krši sve zakonski definirane procedure, a u smislu rokova čitav proces čini potpuno besmislenim. Razmatrati u 2018. nešto iz 2016. je vrijeđanje inteligencije svakog ozbiljnog”, ističe Srna-Bajramović, dodajući da “svi zajedno svjedočimo istini u kojoj upravljanje javnim preduzećima Kantona Sarajevo, nije ni u Skupštini ni u Vladi, nego u političkim strankama.”

“Primarno mislim na SDA”, kaže ova zastupnica, koja je jedina od aktivnijih u Skupštini Kantona Sarajevo u mandatu od 2014. godine, piše NAP.

Ona dodaje da posljedicu neodgovornog sistema plaćaju najvećim dijelom građani, “dok javna preduzeća kao stranački bankomati, nastavljaju kontinuitet nezaustavljive stranputice.”

 

NV / NAP

Na vrh