Start up preduzeće u Beču Alije Dervića i Elme Hot: Baby phone za pčele

26. Jul 2017. | 18:56 | NV
Alija Dervic, einer der BeeAnd.me-GründerInnen, und Imker Gernot Gangl installieren die Messstation

Košnice na krovu Tehnološkog centra „Seestadt“ u Beču postavljene 2014. godine su odnedavno opremljene inovativnim nadzornim sistemom crnogorskog start up preduzeća BeeAnd.me pomoću kojeg se ponašanje pčela može naučno pratiti i analizirati, a posao pčelara se olakšava.

Ideju crnogorskog start-upa podržala je Privredna agencija Beč („Wirtschaftsagentur Wien“). Njihov sistem je finansijski povoljan, jednostavan za održavanje i štiti resurse.

Prate se težina košnice, visina temperature i vlažnost zraka kao i ponašanje pčela. Mjerna stanica pokazuje sve važne podatke te je jasno gdje i kada treba djelovati a da se pčele ne uznemiravaju.

Sistem BeeAnd.me koji su razvili Alija Dervić i Elma Hot koristi se narrowband tehnologijom, što je nova vrsta uskopojasne komunikacije koja podržava prenošenje malih količina podataka. Iako visoko kompleksan, sistem je u suštini jednostavan za upotrebu: Podaci koje se skupe pčelar dobije putem smart phone aplikacije. Na taj način uvijek može pratiti situaciju u košnici i reagovati kada je potrebno.

 

NV / foto David Bohmann

Na vrh