Stevandić: "RS je bliža ekonomskoj propasti nego nezavisnosti"

Za poziciju, ali i za opoziciju nije sporna procjena da bi 90 posto građana podržalo nezavisnost Republike Srpske (RS), rekao je Nenad Stevandić

5. Jan 2014. | 14:46 | D.Z
17036

Za poziciju, ali i za opoziciju nije sporna procjena da bi 90 posto građana podržalo nezavisnost Republike Srpske (RS), izjavio je Nenad Stevandić, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske.

No, komentarišući izjave predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika koji je proteklih dana, a u povodu obilježavanja 9. januara, Dana RS u više navrata ponovo građanima obećao "nastavak borbe za nezavisnost RS-a“, Stevandić je istakao da je vlast koju predvodi Dodikov SNSD toliko ekonomski uništila i finansijski zadužila ovaj entitet da je upitno da li će moći opstati, prije nego to da li će biti nezavisan od BiH.

U današnjem obraćanju novinarima u Banjaluci Stevandić je iznio i niz kritika na obećanja o ekonomskom prosperitetu koje su čelni ljudi RS-a iznosili kada je u pitanju ova godina.

"Sva ta obećanja o rastu industrijske proizvodnje, plata, penzija su groteskna i ozbiljni političari ne bi trebali da takve stvari govore“, istakao je Stevandić.

Podsjetio je da je deficit Fonda Penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO) 64 miliona KM (oko 32,7 miliona eura), te istakao da povećanje penzija od dva posto planirano za ovu godinu nije zasnovano na realnom prilivu sredstava u Fond, već je bazirano na novim zaduženjima "koja će rezultirati još većom dubiozom penzionog sistema u RS-u“.

"Naročito je teška situacija je Fondu zdravstva koji bilježi deficit od 385 miliona KM (oko 197 miliona eura). Rezultat toga je činjenica da bolnice u RS-u, uključujući i Klinički centar Banjaluka, nemaju lijekove za najteže bolesnike oboljele od malignih bolesti, pa čak ni za odjel dječije hematologije, te da na laboratorijske i ostale pretrage ti bolesnici predugo čekaju čime im je život ugrožen“, upozorio je Stevandić.

Odgovorni za to, ustvrdio je Stevandić su bivši ministar zdravlja RS-a Ranko Škrbić, danas bh. ambasador u Srbiji, kao i bivši direktor Fonda zdravstva RS Goran Kljajić.

"Umjesto da su se brinuli o nabavci lijekova, oni su kupovali sebi luksuzne vile i stanove. Tako su građani RS-a, ali prije svega pacijenti, postali žiranti njihovog ponašanja“, zaključio je Stevandić.

(AA)

Na vrh