Stolac: Slovo Gorčina u novom ruhu

1. Aug 2017. | 10:04 | NV
slovogorcina

Ovogodišnja manifestacija Slovo Gorčina, koja se održava u Stocu još od davne 1971. godine, počinje 4. avgusta 2017. svečanim otvaranjem u Gradskom parku, prenosi agencija Patria.

Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja manifestacija nudi bogat i raznovrstan program koji će trajati sedam dana, odnosno do 11.8.2017. U sedam dana Stolac će ugostiti mnoge umjetnike, ali i naučnike i ljubitelje pisane riječi. Tako će već nakon otvaranja, tačnije u 20:00 u bašči Gradske kafane svoju monodramu izvesti Zijah Sokolović.

Subotnji program je u znaku obilježavanja 100. godišnjice od rođenja pjesnika Maka Dizdara, kojem je ova manifestacija i posvećena. Osim promocije posljednjeg izdanja Kamenog spavača i izložbe „Mak Dizdar prvih 100 godina“ (priredili Fondacija Mak Dizdar i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti), na Radimlji će biti upriličen recital Makove poezije u izvedbi glumice Hasije Borić.

Nedjeljno jutro je posvećeno još jednom velikom Stočaninu – Aliji Isakoviću.

Povodom 85 godina od rođenja i 20 godina od smrti bit će upriličen okrugli stol o njegovom liku i djelu.  Osim toga, u nedjelju će biti upriličena večer poezije gosta-pjesnika Hadžema Hajdarevića.

Ponedjeljak je rezerviran za promociju knjige “Faulkner i Selimović su bili ovdje”, autorice Selme Raljević, a pored toga posjetioci će imati priliku da uživaju u izložbi slika gosta-slikara Džeke Hodžića. Program u ponedjeljak završava koncertom grupe Divanhana.

U utorak će biti upriličena promocija knjige Koščice, autorice Amile Kahrović-Posavljak (prošlogodišnja dobitnica nagrade Mak Dizdar), a nakon toga će biti upriličena večer poezije još jednog gosta-pjesnika – Gorana Simića.

U srijedu ćemo publici predstaviti zbirku pjesama Mostarska zbirka, autora Almina Kaplana, a program će završiti koncertom Kablovi – jedini press rock-bend u BiH.

U četvrtak će posjetioci imati priliku da uživaju u izložbi Faksimili srednjovjekovne bosanske književnosti koju je pripremio Muzej Hercegovine te promociji knjige Okus šandude, Šefika Rizvanovića.

Program manifestacije završava u petak predstavom mostarskog MTM-a Fatima, nevjesta od boli, a manifestacije će biti zatvorena koncertom mostarske grupe Walter Acoustic Orchestar.

 

NV / NAP

Na vrh