Stolice, dnevne sobe i kuhinje postaju najprodavaniji bh. izvozni brend

Zahvaljujući finansijskoj podršci Vanjskotrgovinske komore BiH proizvođači namještaja iz naše zemlje po peti put će nastupiti na najvećem Međunarodnom sajmu namještaja u Evropi – IMM Cologne 2015, koji se održava u Kelnu (Njemačka) od 19. do 25. januara

17. Jan 2015. | 12:20 | S.M
34973


U paviljonu Bosne i Hercegovine površine 210 m2, izlagat će osam bh. proizvođača namještaja, i to: Babilon iz Tuzle, Bosnian Beech Board iz Visokog, Minalli Živinice/Sarajevo, Malagić & Divani – Brčko, MS & Wood – Fojnica/Sarajevo, Petroprojekt – Bratunac, Praktik– Vogošća i Woodteam– Ilijaš.

Paviljon izlagaća iz Bosne i Hercegovine smješten je na atraktivnoj poziciji u Hali 3.1, segment “Global Lifestyles”, koji na jednom mjestu prezentira grupne postavke nacionalnih štandova zemalja poput: Rusije, Rumunije, Estonije, Bugarske, Grčke, Indonezije, Singapura, Tajvana…

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je poduzela opsežne aktivnosti oko pozivanja potencijalnih partnera i kupaca na štand Bosne i Hercegovine – u tu svrhu pripremljen je i katalog izlagača koji ove godine prezentiraju našu zemlju na zajedničkom štandu.

Tako će svi posjetitelji, na jednoj od najatraktivnijih lokacija na sajmu imati priliku pogledati izloženu selekciju tapaciranih stolica od drveta (inače najprodavanijeg bh.izvoznog proizvoda kada je u pitanju namještaj), različitih proizvoda od punog drveta za opremanje trpezarija i dnevnih soba (uključujući i one s potpisom poznatih domaćih i stranih dizajnera), tapacirane garniture, moderan namještaj u kombinaciji metal/drvo, kao i namještaj od pletenih materijala, piše Patria.

Sajam IMM Cologne tradicionalno je najvažniji promotivni događaj za bh. proizvođače namještaja – što potvrđuju i rezultati prethodnog nastupa nakon kojeg su bh. firme ostvarile izvozne prodaje na tržištu Njemačke i EU u ukupnoj vrijednosti koja je veća od 6,5 miliona KM. Tad je najviše poslova ostvareno sa partnerima iz Njemačke, Nizozemske, Austrije…, a interes za buduću saradnju iskazan je i od kupaca iz zemalja Golfa, Skandinavije i brojnih drugih zemalja.

Prema podacima o izvozu namještaja Bosne i Hercegovine za period od januara do novembra 2014. godine, Njemačka, sa svojih 34% učešća u ukupnom izvozu namještaja BiH u svijet, i dalje drži primat na listi vanjskotrgovinskih partnera BiH. Mada je, kao rezultat pada proizvodnje usljed poplava, ostvaren za 1,2% manji izvoz u Njemačku u odnosu na isti period prošle godine, iznos od 63,8 miliona eura ipak potvrđuje neumanjen značaj ovog tržišta za bh. proizvođače namještaja.

U strukturi izvezenog namještaja u Njemačku dominiraju drvena tapacirana sjedala (u vrijednosti izvoza od 23 miliona eura).

Slijedi namještaj za trpezarije i dnevne sobe (17,8 miliona eura), namještaj za spavaće sobe (9,6 miliona eura), te dijelovi za namještaj od drveta (3 miliona eura). Interesantno da je, iako u malim iznosima, izvoz namještaja i dijelova od metala i drugih materijala iz BiH u svijet, pa tako i u Njemačku, u porastu.

On je dostigao vrijednost od 4,8 miliona eura za 11 mjeseci 2014. godine. Ovaj pokazatelj doista prati trendove tražnje za ovom vrstom namještaja u Evropi, a budući da naša zemlja posjeduje tradiciju tehnologije obrade metala – ovaj bi se porast mogao realno i nastaviti.

Osim Njemačke, Bosna i Hercegovina među svojim izvoznim partnerima i dalje ima neka od najjačih evropskih tržišta – na drugom mjestu se nalazi susjedna Hrvatska (sa udjelom od 14% od ukupnog bh. izvoza), zatim Nizozemska (sa 6,6%), Italija (6,2%), Francuska (5,6%).

Na većini ovih tržišta izvoz bh. namještaja bilježi porast u odnosu na isti period 2013. godine, a skok izvoza od čak 102% odnosi se na Švicarsku koja sve više pokazuje interes za bh. namještaj.

(Agencija NAP)

Oznake: >

Na vrh