Stoltenberg: Brine nas Putin i Rusija

6. Mar 2018. | 07:59 | NV
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg kaže da je objava Vladimira Putina o novom nuklearnom oružju “dio obnovljene ruske samouvjerenosti na koju Zapad već odgovara”, prenosi Tanjug.

“Naravno da smo zabrinuti. Jer, NATO ne želi novi hladni rat. Ne želimo novu trku u naoružanju”, rekao je Stoltenberg tokom posjete Bagdadu, prenosi Reuters.

Putin je u četvrtak objavio da Rusima ima čitav niz novog nuklearnog oružja koje je, kako je naveo, ili već spremno za upotrebu ili je u razvoju, istakavši da bi to oružje moglo da pogodi skoro svaku tačku na zemaljskoj kugli, a da ne bude presretnuto, podsjeća britanska agencija.

Stoltenberg je ocijenio da je Putinov govor u skladu sa “šablonom ponašanja u kojem Rusija razvija novo oružje i koristi vojnu silu protiv susjedne Ukrajine”.

“Ovaj šablon, koji vidimo proteklih godina, dio je razloga što NATO sada prilagađava i najsnažnije do sada jača svoju kolektivnu odbranu otkako je završen hladni rat”, istakao je generalni sekretar Alijanse.

Kako je rekao, NATO ne oponaša Rusiju u smislu “raketa za raketu, oružje za oružje, već – odgovara”.

Stoltenberg je pozvao Rusiju da se pridržava Sporazuma o nuklearnim snagama srednjem dometa (INF) za koji su SAD saopštile da ga je Putin prekršio svojom prošlosedmičnom objavom.

 

NV

Na vrh