Stoltenberg protiv evropske armije: EU ne bi uspjela da se odbrani bez NATO-a

28. Aug 2017. | 20:48 | NV
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenbeg upozorio je da Evropska unija ne bi bila u stanju da se odbrani bez NATO-a i dva ključna saveznika van Unije SAD i Velike Britanije, nakon Brexita.

“Nakon Brexita, dvije zemlje sa najvišim izdacima za odbranu, SAD i Velika Britanija, biće van EU, a tri od četiri borbene grupe na istočnom krilu su pod komandom država van EU. Nije moguće da EU izdrži bez pomoći zemalja koje nisu u Uniji”, kazao je Stoltenberg u intervjuu koji danas objavljuje poljski list Rzeczpospolita.

Stoltenberg je naglasio da se NATO zalaže za jačanje odbrane EU, s tim da moraju da se dopunjavaju, a ne da budu jedni drugima konkurencija.

“Želimo više evropskih snaga, više modernih sposobnosti, više izdataka za odbranu, manje fragmentacije. Moramo da izbjegnemo dupliciranje kao stvaranje evropskih komandi ili evropske armije. I retorike da bi Evropa uspjela da se snađe bez NATO-a”, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a izjavio je u intervjuu da zapadni saveznici ne žele novi hladni rat sa Rusijom jer će ona uvijek ostati najveći susjed sa kojim mora da se vodi politički dijalog.

“Rusija mora da zna da kršenje međunarodnog prava povlači konsekvence. Zato podržavamo sankcije, zato sa njom suspendujemo saradnju, zato jačamo odbrambene sposobnosti. Ali istovremeno ne želimo povratak hladnog rata, ne želimo otvorenu konfrontaciju. Rusija će ostati naš najveći susjed i zato moramo da vodimo sa njom politički dijalog”, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar podsjetio je također Poljsku da je NATO organizacija zasnovana na poštovanju pravne države i građanskim slobodama i apelovao da ih Poljska poštuje.

 

NV / Beta

Na vrh