Stoltenberg: Ubrzajte ratifikaciju crnogorskog protokola o ulasku u NATO savez

22. Nov 2016. | 12:44 | NV
st

NATO članice čiji parlamenti još nisu ratifikovali Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u moraju da požure i što prije to da urade, da bi Crna Gora do 2017. godine postala članica Alijanse. To je poruka generalnog sekretara NATO, Jensa Stoltenberga koji je od država članica vrlo direktno zatražio da ubrzaju retifikaciju u svojim zemljama. On je to saopštio na jesenjoj parlamentarnoj skupštini NATO koja se održava u Turskoj, prenosi crnogorski portal cdm.me.

„Pozivam sve zemlje i njihove parlamente koji do sad nisu ratifikovali Protokol o pristupanje Crne Gore NATO savezu da to urade. Ovo je vaša odgovornost, i zato vam se direktno obraćam: vratite se u svoje parlamenta i osigurajte da protokol bude što prije ratifikovan. Naredne godine se održava NATO samit do kada treba da bude završena ratifikacija da bismo Crnu Goru na samitu 2017. godine primili u članstvo. Zato morate da ubrzate ratifikaciju“, istakao je Stoltenberg.

Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO, za sad je potpisalo 13 zemalja: Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Albanija, Poljska, Turska, Rumunija, Letonija i Velika Britanija, Litvanija i Estonija.

Njihovim stopama treba da pođe još 15 članica. I to:  Belgija, Norveška, Kanada, Italija, Portugal, Danska Luksemburg, Francuska, Holandija, Češka, Grčka, Hrvatska, Španija, Njemačka i SAD.

 

NV / cdm.me

Na vrh