Stoltenberg: Vojna neutralnost Srbije ne isključuje saradnju s NATO-om

14. Nov 2017. | 12:23 | NV
stoltenberg(4)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da taj vojni savez poštuje vojnu neutralnost Srbije i dodao da Srbija samostalno treba da odluči hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu.

“Srbija sama treba da riješi hoće li dati diplomatski imunitet pripadnicima Ruskog humanitarnog centra u Nišu. To će na kraju biti isključivo odluka Srbije”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za Blic.

On je kazao da NATO poštuje suverenitet svake države u odlučivanju političkim i sigurnosnim angažmanima i da to isto očekuju od Rusije.

“Svako vanjsko miješanje u demokratske procese neprihvatljivo je. Ljudi u Srbiji i na čitavom Zapadnom Balkanu vrlo dobro znaju koliko bi bilo opasno kada bismo se vratili u vrijeme kada su etnički sukobi bili iznad dobosusjedskih odnosa, a populistički slogani i retorika podrivali izglede za evropsku integraciju. Samo srpski narod može da odredi svoj put, ali njihova odluka ma kakva bila mora biti zasnovana na činjenicama, a ne na prevaziđenim mitovima i dezinformacijama”, rekao je Stoltenberg.

On je kazao da NATO veoma cijeni partnerstvo sa Srbijom i da je spreman da ga unaprijeđuje kroz blisku saradnju sa srbijanskim vlastima.

“Neutralnost ne isključuje saradnju. NATO je razvio duboku saradnju s određenim brojem neutralnih država uključujući Švedsku, Finsku i Austriju”, rekao je on i podsjetio da će predsjednik Srbiije Aleksandar Vučić u srijedu posjetiti sjedište NATO-a u Briselu.

 

NV / NAP

Na vrh