Stotine američkih marinaca u Siriji pomaže napredovanje Kurda

10. Mar 2017. | 07:59 | NV
screenshoot

Mediji prenose da je tokom jučerašnjeg dana na teritorij Sirije došlo oko 400 američkih vojnika sa teškim oružjem, s ciljem da pomognu Kurde na sjeveru Sirije u borbi protiv ISIL-a.

Grupa marinaca iz američkog San Diega, praćeni konvojem oklopnih vozila i baterijama haubica od 155mm, snimljena je u blizini sirijskog grada Manbija.

Njihovo prisustvo u tome gradu potvrđeno je od strane visokih američkih zvaničnika, uz objašnjenje da su tamo raspoređeni s ciljem pomoći Sirijskim demokratskim snagama (SDF) i koje uglavnom čine Kurdi. Oni će, objašnjeno je, sa Kurdima učestvovati u napadu na Raqqu koja je de facto glavni grad ISIL-a.

Prema dostupnim video materijalima, američki vojnici su zaista u Siriji, a ovo je prvi put da će američke trupe biti angažovane na kopnu u borbama protiv ISIL-a.

U isto vrijeme, iz Sirije dolaze vijesti da su zapadno od Manbija raspoređene ruske i sirijske snage.

Na ovaj način Kurdima je pošlo za rukom što nikome ranije u ratu u Siriji nije – dobiti podršku Washingtona, Moskve i Damaska i to sve u trenucima kada je se činilo da će morati napustiti grad Manbij, koji je trebao postati nova meta operacije proturskih snaga i to nakon što su one potisnule ISIL iz grada Al Bab. Kurdske snage (koje Ankara smatra terorističkim) u Manbiju su na ovaj način trenutno spašene i to garancijama i prisustvom SAD i Rusije u tom dijelu Sirije.

Sve je to Kurdima olakšalo operacije protiv ISIL-a, pa su za samo jedan dan uspjeli preuzeti kontrolu nad dva grada uz obale Eufrata. Naime, oni su odatle protjerali ISIL i stvorili uporište za daljnje napredovanje u smjeru istoka i zapada. Dva pomenuta grada (Al-Kunayz i Al-Jezrah) imaju stratešku važnost i ISIL ih je branio puna 24 sata.

Planovi uništavanja ISIL-a i potpuno rasulo koje vlada u ISIL-u posljednih sedmica, a posebno na sjeveru Sirije, donosi razne diplomatske i vojne obrate.

 

NV / foto print screan

Na vrh