Stranački lideri: Za promjenu Dejtona ključno je povjerenje među partnerima

13. Nov 2015. | 13:57 | A.D
49844

Jedino načelo koje nas može dovesti do toga da se osjećamo i legitimni i legalni kao predstavnici jednog, drugog, trećeg naroda i svih građana u BiH jeste to da pronađemo instrumente kako zaštititi i građansko i kolektivno u BiH, a da u tom smislu jedan narod drugom ne bira predstavnike najviše razine izvršne i zakonodavne vlasti – kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović na konferenciji „Konsenzus o preustroju političkog sustava 20 godina poslije Daytona – realnost ili zavaravanje?“ koja se danas održava u Mostaru.

Po mišljenju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda i predsjednika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, rješenje je da Federacija BiH bude jedna izborna jedinica gdje je prvi onaj ko dobije najveći broj glasova, a zatim da se za idućeg uvodi dodatni kriterij.

"Mislim da smo se bili jako približili i da su trebali da uspiju ti pregovori. U ovoj sad atmosferi koju imamo ja sam uvjeren da bi ti pregovori bili završeni", kazao je Izetbegović.

Govoreći o principima koje su lideri političkih stranaka potpisali u Briselu 2013. godine, član Predsjedništva BiH iz RS-a i predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić kazao je kako političari različito gledaju na provođenje spomenutih principa te da zbog toga ulaze u fazu sukoba zbog čega je BiH potrošila deset godina, a da se nije pomakla ni milimetra.

"Slične tame kao prije deset godina, gotovo isti učesnici, iste pozicije. Teško će bilo ko od nas ko u ovome učestvuje već deset, petnaest godina preko noći početi drugačije da misli", naglasio je Ivanić.

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik te predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izrazili su sumnje da bi se mogao naći konsenzus za promjene Dejtona.

Bosić je kazao da je za njegovu promjenu ključno povjerenje među partnerima.

"Glavni nedostatak je međusobno povjerenje i ja sam siguran da bez „otopljavanja leda“ i bez međusobnog povjerenja ništa nećemo uraditi. Ako bi radili nešto drugo u odnosu na ovo što imamo sad, to može biti samo davanje drugima većih prava, a ne nikako oduzimanje prava od bilo koga koje je već stekao. U tom bi trebalo tražiti prostor da pokušamo doći do rješenja, a jedino rješenje je ono koje će biti prihvatljivo za sve. Preduslov za bilo šta je drugačiji međusobni odnos", kazao je Bosić.

"Mislim da je ključno pitanje bilo realizacija briselskog dogovora i da smo ga realizovali sigurno bi sada imali kandidatski status, a ne dodatne uslove za kandidatski status. Kamo sreće da mi to ovdje možemo završiti. Ovdje samo uspijeva što nameće visoki predstavnik i ništa drugo", kazao je Dodik.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić kazao je da Dejton jeste zaustavio rat ali da se niko s njim ne osjeća najsretnije.

"Najveći dio srpskog korpusa se boji neke vrste unitarizma, Bošnjaci se boje separatizma, Hrvati se boje majorizacije, imali smo situaciju da to nije politika bošnjačkog korpusa nego možda jedne stranke koja čak i nije htjela da bude dominantno bošnjačka ali je imala dovoljno moći da majorizira Hrvate kroz izbor člana Predsjedništva BiH. Također smo i mi imali velikih trauma kojih se bojimo. Ja mislim da ćemo Dejton morati mijenjati više kao proces pridruživanja i prihvatanja standarda EU", kazao je Radončić.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić kazao je kako se mora doći do rješenja koja će stvoriti minimum konsenzusa i povjerenja na institucionalnoj razini, a ne međuljudskog povjerenja, jer to, kako je naveo, već imamo.

(Agencija FENA)

Na vrh