Stranka za BiH: Politici i posljedicama 09. januara presudili su sud u Hagu i Ustavni sud BiH

8. Jan 2018. | 15:03 | NV
48579

“Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra neprimjerenom “homogenizaciju” građana srpske nacionalnosti u entitetu Republika Srpska povodom najave obilježavanja 09. januara”, saopćeno je iz ove stranke. Dalje se navodi:

“I pored pravosnažne presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovione, čelnici RS-a uporno krše važeće odluke i zakone, što je otvoreni poziv na rušenje institucija Bosne i Hercegovine.

Posebno iznenađuje podrška člana Presjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, čime se i on uključio u rušenje temelja vladavine prava.

Od Milorada Dodika i aktuelne vlasti u RS-u drugačije je teško očekivati, jer oni ovakvim politikanstvom i negiranjem državnih institucija zapravo žele skrenuti pažnju sa teškog ekonomskog stanja u kome se građani Republike Srpske nalaze.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da je vrijeme da se rukovodstvo i građani Republike Srpske suoče sa činjenicama šta se zapravo desilo 09. januara 1992. godine. Ta i takva politika je dovela do agresije i etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini. Takvoj politici i takvoj ideologiji je već presuđeno u nekoliko  navrata pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra neprimjerenom šutnju predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koja između ostalog ima mandat da štiti Ustav Bosne i Hercegovine i vladavinu prava, što od njih i očekujemo.”

 

NV

Na vrh