Strategija Pentagona se mijenja: Glavni rivali Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja

19. Jan 2018. | 22:47 | NV
mattis

Pentagon je objavio novu vojnu strategiju SAD u kojoj su kao glavni konkurenti označeni Kina i Rusija, Sjeverna Koreja i Iran, prenosi Tanjug.

To je, kako ocjenjuje Reuters, najnoviji znak da su se američki prioriteti promijenili poslije više od 15 godina tokom kojih su se SAD fokusirale na borbu protiv islamističkih ekstremista.

Predstavljajući novu strategiju ministar odbrane James Mattis nazvao je Kinu i Rusiju “revizionističkim silama” koje “žele da stvore svijet u skladu sa svojim autoritarnim modelima”.

“Nastavićemo kampanju protiv terorista u kojoj učestvujemo danas, ali veće rivalstvo sila, a ne terorizam, sada je primarni fokus američke nacionalne strategije”, rekao je Mattis govoreći o dokumentu koji je prvi takve vrste od 2014. godine.

Pentagon je objavio verziju dokumenta na 11 strana u kojoj se ne precizira kako će biti izveden zaokret u pravcu suprotstavljanja Kini i Rusiji.

Američko ministarstvo odbrane ubraja i Sjevernu Koreju među prioritetete navodeći da SAD treba raketnu odbranu da fokusiraju na pretnju Pjongjanga nuklearnim, ali i konvencionalnim oružjem.

Pentagon navodi da će rivalstvo sa Kinom i Rusijom zahtevati nove investicije kako bi se američka vojska učinila spremnijom za rat, prenosi Beta.

Strategija pokazuje zabrinutost SAD zbog kineskog vojnog prisustva u Južnom kineskom moru i pokušaja Pekinga da pojača politički i ekonomski uticaj širom svijeta. Nova strategija takođerpokazuje da su SAD zabrinute zbog “agresivnih vojnih poreza Rusije”, uključujući Ukrajinu i mješanje u sukobe u Siriji, navodi agencija AP.

Strategija Pentagona dolazi samo mjesec dana poslije objavljenje doktrine predsjednika Donalda Trumpa, koji je također Kinu, Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju označio kao glavne američke rivale.

 

NV

Na vrh