Stručnjaci upozoravaju na hipotermiju: Temepratura neumoljivo pada

1. Mar 2018. | 00:34 | NV
borci(20)

Nekoliko desetina bivših boraca nalazi se i dalje na saobraćajnicama koje su blokirali još prije podne, a vremenske prilike sve su teže.

Na Ivan-Sedlu gdje je blokirana putna komunikacija Sarajevo-Mostar debeli je minus i to čak 21 ispod nule.

Bivši borci su na cestu postavili balvan, a zapalili su i vatru kako bi se ugrijali. Stvorile su se velike kolone u kojima su i kamioni, šleperi, putnički automobili…

Zbog situacije koja vlada noćas u Bosni i Hercegovini, ali i ledenog talasa iz Sibira koji je zahvatio našu zemlju, Nedim Sladić, meteorolog amater izradio je projekciju očekivanih najnižih temperatura zraka koje se do jutra očekuju u područjima gdje je koncentracija ljudi u ovim trenucima najveća.

Trebalo bi poduzeti mjere kako bi se na vrijeme spriječili prvi simptomi hipotermije.

Tako je porgnozirano da će se mjeriti sljedeće temperature: Ivan-sedlo -21°, Sarajevo -18°, Doboj i Zenica -16°, Tuzla -15°.

Hipotermija je hitan slučaj koji se javlja kada tijelo gubi toplinu brže no što je može proizvesti, što uzrokuje opasno nisku tjelesnu temperaturu. Normalna tjelesna temperatura iznosi oko 37° C. Hipotermija se javlja kada vaša tjelesna temperatura padne ispod 35° C. Osoba čija tjelesna temperatura padne ispod 25 C, ima samo 30% izgleda za preživljavanje.

“Na kraju treba spomenuti da je i dalje na snazi narandžasti stepen meteoalarma za cijelu Bosnu i Hercegovinu zbog izrazito niskih temperatura zraka”, kaže Sladić.

 

NV / NAP

Na vrh