Subvencije Vlade pokreću letove između Zagreba i Mostara narednog ljeta

25. Dec 2017. | 15:28 | NV
45364

Croatia Airlines planira da obnovi letove između Zagreba i Mostara sljedećeg ljeta, povezujući dva grada prvi put nakon dvanaestogodišnjeg prekida, izvještava Ex-Yu Aviation.

Ranije ove sedmice, Vlada FBiH odobrila je više od pola miliona eura za finansiranje ove usluge. U saopštenju je rečeno da će “subvencije za lansiranje ove rute isključivo pokrivati ​​troškove koje ima aviokompanija, kako bi usluga postala profitabilna na dugoročnoj osnovi”.

Razgovori između Croatia Airlinesa i Hercegovačko-neretvanskog kantona o nastavku rute započeli su u septembru. Iako red letenja tek treba da bude finaliziran, očekuje se da će usluga započeti u junu najmanje dva puta nedjeljno.

Letovi između Zagreba i Mostara posljednji put su obavljeni u ljeto 2006. Ugašeni B&H Airlines je lansirao ovu uslugu tri puta nedjeljno avionom ATR 72 u januaru 2006. Letovi su kod-šerovani od Croatia Airlinesa. Međutim, linija je bila kratkotrajna i prekinuta je krajem ljetnje sezone 2006. godine, nakon što se hrvatski prevoznik povukao iz aranžmana sa B&H Airlinesom.

 

NV / indikator.ba

Na vrh