Suđenje Zukiću i drugima: Svjedok kazao da je dao 20.000 KM da zaposli suprugu u Dom zdravlja Ilijaš

20. Nov 2017. | 16:43 | NV
sud(84)

Pred Općinskim sudom u Sarajevu nastavljeno je suđenje generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i drugim optuženim za više krivičnih djela, piše agencija Patria.

Pred Sudom su svjedočili Bersad Međuseljac i Nihada Kulovac, koji su govorili o tome kako je u JU Dom zdravlja KS poslovna jedinica Ilijaš zaposlena Alma Međuseljac, Bersedova supruga preko jednog od optuženih Safeta Bibića. Trebala je svjedočiti i Alma Međuseljac, ali se zbog zdravstvenih razloga nije pojavila pred Sudom.

Nihada Kulovac, zaposlenica JU Dom zdravlja KS u Vogošći kazala je da je poznavala Safeta Bibića kao asistenta s fakulteta, te da je imala s njim čisto kolegijalne odnose. Kazala je da je posredovala upoznavanju Bibića i Amele Međuseljac, tako što je od Bibića tražila neke informacije o stanju na KCUS-u kada je Međuseljac trebala obaviti neke pretrage.

“Sjedili smo kod Bibića u kancelariji kad je Amela onako u šali pitala da li zna hoće li uskoro biti neka primanja u bolnici, jer je bila bez posla, a po struci je laborant. Bibić je kazao da će uskoro pet laboranata u penziju i da će primati nove radnike”, kazala je Kulovac.

Ona je dodala kako je nedugo nakon toga dobila poziv od Amele Međuseljac koja joj je kazala da će uskoro početi raditi, te da je za posao platila 20.000 KM.

Advokat Safeta Bibića, Almir Bibić, pitao je svjedokinju Kulovac je li tada osjećala potrebu da prijavi Amelu Međuseljac zbog davanja mita, ali svjedokinja nije htjela dati odgovor na to pitanje.

Drugi svjedok Bersad Međuseljac, Amelin suprug, koji je dobio imunitet od strane Tužilaštva KS, kazao je da je dva puta vidio Safeta Bibića.

“Kada mi je supruga rekla da postoji mogućnost da se zaposli za 20.000 KM, odlučili smo skupiti taj novac. Posudio sam od roditelja, brata, tetke, digao i neki kredit. S Bibićem smo se supruga i ja sastali na platou ispred Skenderije gdje nam je rekao šta je potrebno sve od dokumentacije predati, a ja sam ga pitao garantuje li mi da će dobiti posao ako damo novac. Rekao je da nema nikakvih problema, a dva, tri dana kasnije smo se našli ponovo na Skenderiji samo nas dvojica i tada sam mu dao novac”, kazao je Međuseljac.

Prema njegovim riječima, to je bilo nekad u avgustu, a supruga mu je počela raditi 1. septembra 2016. godine, a nakon dva ili tri mjeseca dobila je ugovor na neodređeno vrijeme u Ilijašu u laboratoriji.

Odbrana je smatrala da Bersad Međuseljac nije mogao dobiti imunitet prije nego što bude procesuiran, jer je učestvovao u krivičnom djelu davanja mita, a tužiteljica Bojana Jolović je kazala da Međuseljac nije nikada dao izjavu kao osumnjičeni već samo kao svjedok.

Podsjećamo, optužnica tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku te Ramiza Karavdića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem te protuzakonito posredovanje.

U optužnici je navedeno da su Zukić i Bibić tokom 2016. godine organizovali grupu kojoj su se pridružili Nedžad i Senad Trako i Ramiz Karavdić, koji su pronalazili osobe spremne da daju novac za zaposlenje u podružnicama Elektrodistribucije koja pripada JP Elektroprivreda BiH i drugim institucijama. Nakon toga su koristeći svoj utjecaj preko Eseda Džananovića, tadašnjeg direktora Elektrodistribucije koji se tereti za zloupotrebu položaja, realizirana nezakonita zapošljavanja.

Ista optužnica Asima Sarajlića, potpredsjednika SDA, tereti za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, dok je Zukić optužen i za nedozvoljeno držanje oružja.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. decembar, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh